Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directeur Gertjan Slob van retailonderzoeksbureau Locatus

'Acht verklaringen voor spectaculaire afname winkelleegstand'

Er werd verwacht dat de maandenlange lockdown voor vele winkels zou leiden tot een faillissementsgolf en een stijging van de leegstand. Retailonderzoeksbureau Locatus heeft hier onderzoek naar gedaan en geeft aan dat niets minder waar is. Zo is het aantal gemeten leegstaande panden zelfs gedaald, van 7,5 procent aan het begin van 2021 naar 6,8 procent.
Begin vorig jaar stonden nog 16.335 panden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er nog 14.579, een afname van 1756 panden. Gertjan Slob directeur van Locatus geeft acht verklaringen voor de afname, in een interview met Vastgoedmarkt.

Aantal beschikbare retailpanden


Zo vertelt Slob dat de voorraad winkelpanden afneemt. Een winkelpand dat er niet meer is, kan ook niet meetellen in het leegstandscijfer. Tevens heeft een kwart van de winkelpanden die aan het begin van 2021 leeg stond nu een andere functie. 

Ook speelt het mee dat vastgoedeigenaren hun slag slaan en kopen de panden op, terwijl institutionele beleggers zich juist trekken. Panden die buiten de focus van vermogensbeheerders vallen, zijn in handen gekomen van kleine en middelgrote vastgoedbedrijven.

De huizenprijzen, die de pan uitrijzen, mogen niet vergeten worden. Veel panden worden omgebouwd tot woningen. Dit wordt versneld, doordat g
emeenten dit stimuleren.
Tenslotte ziet Slob maar weinig bedrijven failliet gaat, wat volgens hem niet los gezien kan worden van de coronasteun.

Lees hier het volledige premiumartikel van Vastgoedmarkt.

Publicatiedatum: