Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Biomimicry en Planq: onze brug tussen de natuur en hedendaags design’

"We zijn echt niet alleen die jongens die wat gaafs maken van oude spijkerbroeken. Naast textielafval maken we gebruik van biobased grondstoffen en slaan we een brug tussen de natuur, milieubewustzijn en hedendaags design", beginnen Anton en Dennis Teeuw, eigenaren van het meubelmerk Planq.

"De natuur op een goede manier gebruiken voor duurzaam meubilair én een betere toekomst. Dat is eigenlijk ‘gewoon’ waar het op neerkomt. Maar dan alles behalve gewoon. Zullen we het beestje bij de naam noemen? Biomimicry."


Maatwerk Unusual Barstools in vlas / Project Mama Gaia / Architect: TANK

Biomimicry
Biomimicry draait om de natuur en is een samenstelling van de woorden ‘bios’ en ‘mimesis’. Letterlijk betekent het ‘het leven imiteren’. Zo zijn vormen of kleuren én geluiden of bewegingen uit de natuur te imiteren in onder andere producten, design en architectuur. ‘Nature nerd’ (haar eigen stempel) Janine Benyus geeft de natuur daarin drie rollen:

  • De natuur als model
  • De natuur als maatstaf
  • De natuur als mentor

Planq focust zich vooral op de tweede en derde rol; de natuur als maatstaf en de natuur als mentor. "Hoe geschikt zijn onze producten als we kijken naar de natuur en wat kunnen we allemaal van de natuur leren? Dat is biomimicry voor ons. Wij zetten ons in voor het voorkomen en minimaliseren van onze milieu impact. Een circulaire economie voor de interieur- en meubelindustrie? Jawel! Dat doen we met biobased grondstoffen."


.Ubu Chair in vlas / Project Mama Gaia / Architect: TANK

Biobased grondstoffen 
Naast gerecycled textiel maakt Planq voor haar designmeubels ook gebruik van een overstock aan natuurlijke vezels en biologische bindmiddelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van herbruikbare vezels als hennep, vlas en jute. Vlas is namelijk een 100% biobased en lokaal geteelde vezel. "De gerecyclede jute koffiezakken halen we dan weer uit de koffie- en chocolade industrie. Van deze biobased grondstoffen ontwikkelen wij ons eigen fineer: PlanqTextile. Met een focus op biomimicry vormt dit materiaal de basis voor veel van onze meubels.

De vezels worden gekaard tot vilt, waarna zij er een biologisch afbreekbaar bindmiddel aan toevoegen. Zo ontstaat een stevig plaatmateriaal voor bijvoorbeeld maatwerk tafelbladen, legplanken voor de Cubics kasten en natuurlijk de zittingen van de stoelen.

Om het hoofdstuk natuur en biomimicry af te sluiten: het hout is FSC-gecertificeerd en daar schept de ondernemende tweeling graag over op. "Niet alleen omdat we het zelf belangrijk vinden, maar ook omdat we zo alleen de beste kwaliteit hout gebruiken. Denk aan eikenhout, walnotenhout en sterk essenhout. Respect voor de natuur; dat vinden we belangrijk."

Meer informatie:
Planq
Parabool 28
3364 DH, Sliedrecht
+31 184 74 52 53
info@planqproducts.com
www.planqproducts.com

Publicatiedatum: