Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Neuroloog-somnoloog Myrthe Boss van Ziekenhuis Gelderse Vallei:

"Verzwaarde deken kan gevaarlijk zijn voor bepaalde mensen"

Slapeloze nachten zijn geen pretje, maar een oplossing lijkt dichtbij. Verkopers claimen dat een verzwaringsdeken een einde kan maken aan het nachtelijke woelen. Maar werkt zo’n verzwaringsdeken echt? De Volkskrant gaat dieper op deze vraag in.


Neuroloog-somnoloog Myrthe Boss van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Voordelen
Volgens Niels van Lith, eigenaar van webwinkels Calmzy en Slaapkalm, helpen verzwaringsdekens mensen die slecht slapen. "Volgens het CBS heeft een op de vijf Nederlanders slaapproblemen. Een verzwaringsdeken kalmeert het lichaam en de geest." Ook neuroloog-somnoloog Myrthe Boss van Ziekenhuis Gelderse Vallei kan de aantrekkingskracht van verzwaringsdekens wel begrijpen: "Mensen gunnen zichzelf veel te weinig tijd om goed te kunnen slapen. Alles moet snel. Maar het is belangrijk om je dag rustig af te bouwen. Als je daar niet de tijd voor neemt, kan het zijn dat je slaapproblemen ontwikkelt. Dan lijkt een verzwaringsdeken een snelle oplossing."

Gevaarlijk
Toch zitten er ook nadelen aan zo’n verzwaarde deken. Volgens Boss kan die zelfs gevaarlijk zijn voor bepaalde mensen: "Slaapapneu kan door de druk versterkt worden, en als je kijkt naar de literatuur, is er ten minste één jong kind gestikt nadat hij onder het deken in slaap was gevallen." Daarnaast is het volgens haar ook belangrijk dat je niet te vaak onder een verzwaarde deken kruipt: "Dan raak je gewend en kun je op een gegeven moment niet meer zonder."

Lees hier het hele artikel van de Volkskrant.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven