Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Miljarden omzetschade door lockdown'

De omzetschade die de winkels hebben opgelopen sinds ze op zondag 19 december verplicht in lockdown moesten loopt inmiddels in de miljarden euro’s. Het nieuwe kabinet moet een intelligent besluit nemen nu de omicron impact beperkt blijft: winkels open.

De economische schade van gesloten winkels is gigantisch. In januari vorig jaar kelderde bij driekwart van de gesloten winkels tijdens de lockdown de omzet met 60 tot 100% en stegen de liquiditeitsproblemen in sneltreinvaart. De sociale schade is ook immens: jongeren die niet kunnen werken, mensen die geen aankopen dichtbij kunnen doen en winkelstraten zonder ziel. Dat meldt INretail in een persbericht.


Lege winkelstraten door de lockdown. Foto: Dreamstime.

Economische schade
INretail wil behalve de winkel heropening ook een TOGS 2.0 regeling, omdat voor massa’s gedupeerde ondernemers de TVL-regeling niet geldt in deze lockdown vanwege de criteria. “Het steekt dat de winkelsector opnieuw zwaar wordt getroffen en tegelijk zijn de zogenaamde ‘ruimhartige’ regelingen voor ondernemers niet bereikbaar door de criteria die gelden. Het voelt als broodroof, ook omdat het kooplustige publiek de euro’s graag in de Nederlandse winkelsector besteedt maar nu over de grens laat rollen.” Consumenten zoeken sinds de lockdown massaal de winkels op in België en Duitsland. Daar kiest de overheid voor een intelligentere corona aanpak met veel minder impact op retail.

Omzetschade niet meer in te halen
"Ondernemers gaan kapot aan de maatregelen die hier gelden. De opgelopen omzetschade is nooit meer in te halen en extra steun is keihard nodig om ondernemers te helpen overleven", vindt INretail. "Voer daarom de TOGS 2.0 in. Deze Tegemoetkoming voor Ondernemers in Getroffene Sectoren heeft vorig jaar goed gewerkt en moet nu gaan bestaan uit een vast percentage van de omzet ter compensatie van de huidige lockdown periode. Dat is anders dan het vaste bedrag per onderneming dat vorig jaar werd bedacht. Het is een oplossing voor al die ondernemers die nu geen TVL krijgen. Ze kunnen er geen gebruik van maken, omdat middenin de lockdown periode een nieuw kwartaal start en de tegemoetkoming per kwartaal berekend wordt.

Sociale schade
De brancheorganisatie is ook erg bezorgd over de sociale schade die ontstaat door de voortdurende beperkingen. "Door de lockdown kunnen veel mensen niet het werk in de winkel doen waarvan ze gelukkig worden. In de sector werken bijna meer dan 350.000 mensen. De ondernemers die al deze mensen op de loonlijst hebben staan, zijn extreem bezorgd over de toekomst."

Bron: INretail

Publicatiedatum: