Op hoeveel hypotheek heb ik recht?

Wanneer je een huis gaat kopen, sluit je vaak een hypotheek af, of je gaat jouw oude hypotheek oversluiten. De hoogte van deze hypotheek verschilt nogal veel aan de hand van bepaalde inkomsten en andere goederen die waarover je beschikt. Zo zal je bijvoorbeeld rekening moeten houden met de relatie tussen jouw inkomen en de lasten welke je maandelijks hebt. Zo mag bijvoorbeeld de financieringslast, wat de bruto rente en aflossing is, niet hoger zijn dan van het inkomensafhankelijk maximum. Deze financieringslast kan berekend worden door middel van het hypothecair krediet met een jaarlijks aflossingsschema over de periode van 30 jaar. Dit kan ook op deze manier wanneer de looptijd van de hypotheek niet 30 jaar is maar een ander aantal jaar.

Maximale hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek gelden de normen van de Nationale Hypotheek Garantie, ook wel de NHG. Zij rekenen met een zogenaamde woonquote, wat neer komt op hoe hoger het inkomen is, hoe groter het deel is dat aan woonlasten en dus de hypotheek mag worden uitgegeven. Wanneer je gaat kijken bij banken voor een hypotheek, zullen de normen ongeveer gelijk zijn, maar meestal op bepaalde punten wat soepeler. Om daarachter te komen zal je een gesprek moeten inplannen, aangezien de meeste instanties in verband met concurrentie hun normen niet zomaar online zullen zetten.

Verschillende hypotheken combineren
Tegenwoordig zijn er steeds meer opties bij het afsluiten van een hypotheek. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten hypotheken en vaak zijn banken ook bereid om deze verschillende hypotheken te combineren op basis van jouw persoonlijke en financiële voorkeuren. Hierdoor zal je een hypotheek krijgen welke echt bij jou en je financiële omstandigheden passen. Als voordeel voor de bank is dan dat er meer zekerheid is dat de hypotheek ook echt betaald wordt, aangezien er speciaal op maat een hypotheek voor jou is gemaakt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven