Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directeur Jan Jaap Lems van Xyleia Natural Interiors:

"Dat een deel van de winst zo het raam uitvliegt is heel erg jammer"

Xyleia Natural Interiors mag best een bijzonder interieurbedrijf genoemd worden. In die zin: het verkoopt exclusieve meubelstukken van natuurlijke materialen, onder meer van een grondstof dat volgens directeur Jan Jaap Lems al meer dan 20 miljoen jaar oud is. "Die 'eeuwigheid', dat spreekt heel veel klanten aan."
Zijn bedrijf heeft zich gespecialiseerd in producten van versteend c.q.  fossiel hout. Daarin zijn alle organische materialen met behoud van de houtstructuur vervangen door mineralen. Het proces van verstening gebeurt onder de grond, wanneer een boom bedolven raakt onder sediment. Dat kan miljoenen jaren duren, zo laat Jan Jaap weten in een interview met Wonen360. Met hem wordt het afgelopen jaar besproken en alvast vooruitgekeken naar 2022. "Van alle producten die we verkopen gaat 60% naar het buitenland."

Jan Jaap Lems met zijn echtgenote Titi, poserend voor een console gemaakt van een boomwortel. 

Xyleia Natural Interiors is al vijftien jaar dè specialist op het gebied van versteend hout en robuuste boomstamtafels. In Heeten beschikt het bedrijf over een showroom van 2500 m². Deze is zowel door consumenten als professionals te bezoeken. Daar wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt, al zijn veel ondernemers uit de Randstad niet snel bereid anderhalf uur in de auto te zitten om de toonzaal in Overijssel te bezoeken. "Maar als ze eenmaal hier zijn, zijn ze blij verrast. Hoe anders zijn Duitsers? Die trekken er met gemak een dag voor uit", zegt Jan Jaap. Zijn woorden worden bewaarheid als er juist die dag als we hem spreken een Duitse ondernemer met zijn echtgenote vanuit Bonn naar het hart van Salland, de streek tussen Deventer en Raalte, is afgereisd om flink in te kopen.  

Jakarta
Xyleia verkoopt onder andere tafels, stoelen, relaxfauteuils, lampen, waskommen, borden, schalen en decoratieve producten. Corebusiness is versteend hout, waarmee Jan Jaap een kleine 20 jaar geleden voor het eerst in aanraking kwam. In die tijd was hij onderwijzer op de Nederlandse Internationale School in Jakarta (Indonesië). Op het overdekte plein voor de school werd iedere vrijdag een kleine markt georganiseerd voor de ouders en het personeel van de school. Daar stond vaak ook meneer Cecep met kleine stukjes versteend hout. Lems vroeg of hij een keer mee mocht naar de vindplaatsen en van het één kwam het ander. Anno 2021 is Cecep (nog steeds) als agent werkzaam voor Xyleia.

Tien leveranciers
Sinds 2007 importeert Jan Jaap producten van versteend hout en hout. De nadruk ligt hierbij op kwaliteit en uniciteit. Iedere tafel, ieder krukje, ieder meubelstuk is uniek, en van grote schoonheid.
Zijn bedrijf biedt in Nederland werk aan tien fulltime werknemers, in Indonesië houdt hij zo'n tien families aan het werk, uiteenlopend van het verrichten van zaagwerk tot het inpakken en verzenden van producten. "We worden steeds professioneler. Ik koop bij tien verschillende leveranciers in. Alle producten worden verzameld op een punt, in Sukabumi, dat ten zuiden van Jakarta ligt. 
We zorgen goed voor onze mensen, veel gezinnen leven ervan. Daarnaast steunen we een weeshuis. Op die manier doen we wat terug voor de samenleving daar. Ook in Thailand, waar het hout van de boomstamtafels vandaan komt, helpen we mensen. We geven geld aan een universiteit dat het vervolgens gebruikt voor de aanleg van een nieuw oerwoud. Er worden meer bomen geplant dan we aan hout weghalen daar. Hout dat overigens niet uit het oerwoud komt."

Terugblik
2021 begon voor Xyleia moeilijk, omdat de showroom twee maanden dicht moest blijven. Maar over klandizie heeft het bedrijf geen klagen gehad, want het afgelopen jaar wordt afgesloten met een mooie plus. "We hebben het heel druk", zegt Jan Jaap. "In vergelijking met vorig jaar zijn we enorm vooruit gegaan. We doen met een breed publiek zaken, uiteenlopend van de winkelier, designer, hoteleigenaar tot interieurstyliste. Als je iets bijzonders in huis wilt halen, dan ben je hier op het juiste adres. Niet een product is hetzelfde. We krijgen ook veel retailers over de vloer die voor hun klant een bijzondere tafel van vijf meter of langer willen", geeft hij aan.

Op Maison&Objet is Xyleia de laatste jaren altijd te vinden, zoals op de laatste editie met v.l.n.r. Sjoerd Jansen, Jan Jaap Lems en Dorien Lijzen.

Beurzen
Xyleia staat twee keer per jaar als exposant op Maison&Objet. "Voorheen waren we ook op Ambiente te gast, maar dat vind ik geen fijne organisatie. Van 'de klant is koning' hebben ze daar nooit gehoord. Overal doen ze moeilijk over. In Parijs is het tegenovergestelde het geval. Ze zijn daar een stuk gemoedelijker en schipperen wat makkelijker. Daarnaast komen er veel professionals naar Frankrijk. Onze producten moet je ook in het echt zien. De ervaring leert dat wanneer een klant daarna ook nog naar onze showroom komt er vaak een vertrouwensrelatie start. Wij verkopen geen rommel. Daardoor kunnen ze met een gerust hart via onze website bestellen."

Groeien
2022 ziet Jan Jaap met enige optimisme tegemoet. "Ik hoop dat we zo door kunnen groeien. Helaas zijn voorspellingen maken moeilijk. De containerprijzen zijn in het afgelopen jaar vertienvoudigd. Daardoor vliegt een deel van de winst zo het raam uit. Dat is heel erg jammer.
We kunnen de prijzen niet dusdanig verhogen dat je eraan uitkomt, want dan moet een tafel van 2000 euro al gauw 3000 euro gaan kosten. Dan ga je minder omzet draaien en dat willen we niet. We zullen voorlopig genoegen moeten nemen met minder winst. We hebben een grote voorraad, staan garant voor kwaliteit en bieden onze producten aan tegen concurrerende prijzen. Als een klant ons eenmaal kent, kunnen ze op het gebied van versteend hout niet om ons heen."

Nieuwigheden
Jan Jaap is al 15 jaar bezig met het bedenken van producten van versteend hout. Een paar jaar geleden kwam hij op het idee om er borden en schalen van te maken. "Iemand bedenkt wat en drie maanden later wordt het ook door de concurrentie aangeboden. Er zijn best veel toepassingen mogelijk. De markt van grafstenen bijvoorbeeld is groeiende. Mensen vinden het verhaal achter dit natuurmateriaal interessant en ook passend.
De markt van boomstamtafels daarentegen is verzadigd. Daarom specialiseren wij ons in hele grote bladen, bijvoorbeeld met een lengte van 6,50 meter en een breedte van 1,80 meter. Die markt is wel klein, maar er is wel vraag naar. Zeker in de hospitalitybranche."

Een blik in een deel van de 2500 m2 grote showroom in Heeten.

Trots
Tot slot vragen we Jan Jaap of hij trots is op hetgeen hij heeft bereikt.  "Het kan altijd beter. We hebben als Xyleia een leuke ontwikkeling doorgemaakt, maar ik denk altijd vooruit: wat kan er beter in plaats van wat heb ik het goed gedaan. Vaak is het meer geluk dan wijsheid. Maar ik ben zeker niet ontevreden!', besluit hij met een brede glimlach.

Meer informatie:
Xyleia Natural Interiors
Dorpsstraat 50
8111 AE Heeten
Tel. 0570 220 378
[email protected] 
www.xyleia.eu