Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vereniging Eigen Huis reageert op strengere wetgeving rond houtkachels

Vanaf 1 januari 2022 geldt de nieuwe Europese Ecodesign-richtlijn voor hout- en pelletkachels. Die moeten dan aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen voordat fabrikanten ze op de markt mogen brengen. Aanleiding voor deze nieuwe wetgeving is de te hoge uitstoot van fijnstof en het lage rendement die een meerderheid van de houtkachels op dit moment hebben. Dat heeft een negatieve impact op het milieu en daarnaast gaat veel warmte door de schoorsteen verloren.


Foto ter illustratie: Oleg07871 | Dreamstime

Minder uitstoot  
Betere technieken zorgen ervoor dat schoner wordt gestookt en dat het rendement hoger wordt. Zo zorgt bijvoorbeeld naverbranding ervoor dat giftige gassen altijd worden verbrand. Hoe vollediger de verbranding, hoe minder uitstoot van fijnstof. Houtkachels met het Ecodesign 2022-keurmerk hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijnstof moet minder dan 40 mg/m3 zijn.

Reactie Vereniging Eigen Huis
“Het staat vast dat particuliere houtstook leidt tot schadelijke stoffen in de lucht en overlast kan veroorzaken voor omwonenden", aldus bouwkundig specialist John Kersemakers. “Daarom is de invoering van het Ecodesign-keurmerk een goed initiatief. Hiermee wordt op termijn veel uitstoot voorkomen. Direct effect heeft dit echter nog niet, omdat jaarlijks 20.000 kachels worden vervangen op een totaal van 600.000. Overlast op de korte termijn kun je met name beperken door verstandig te stoken. Dat blijft overigens altijd het devies. Lees hiervoor de tips op de sites van MilieuCentraal en de Stookwijzer.”

Bron: Vereniging Eigen Huis

Publicatiedatum: