Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voor- en nadelen van kunststof en aluminium kozijnen

De tijd dat huizen en gebouwen houten kozijnen hadden, ligt langzaam een beetje achter ons. De keus voor kunststof- of aluminium kozijnen is veel meer voor de hand liggend. Dat heeft deels te maken met het feit dat houten kozijnen veel onderhoud vragen. En de werking van het hout speelt daar ook een rol bij. Want niemand wil kieren tussen de deurpost en de deur hebben, wat niet alleen lelijk staat, maar ook nog eens tocht oplevert. Daarom is een alternatief een logische keuze. De vraag daarbij is alleen, wat is het verschil tussen aluminium- en kunststof kozijnen?Overeenkomsten tussen de verschillende soorten kozijnen
Aluminium kozijnen zijn eenvoudig in onderhoud. Je maakt ze gemakkelijk schoon en je bent er dus niet veel tijd mee kwijt. Zeker niet als je het met een zekere regelmaat bijhoudt. Datzelfde geldt voor de kunststof kozijnen. Doordat het weer nauwelijks tot geen invloed heeft op de kozijnen, kun je volstaan met een paar keer per jaar een sopje te maken en de kozijnen schoon te maken. De kans dat het kozijn van kunststof of aluminium gemakkelijk beschadigt, is ook vrij klein. Maar ondanks al deze overeenkomsten, zijn er ook nog een paar verschillen.

Kunststof kozijnen
Als je op zoek bent naar mooie kozijnen die niet te duur zijn, dan kies je voor kunststof kozijnen. Dit kan een beslissende factor zijn, want aluminium is nu eenmaal een dure grondstof en kunststof is een stuk goedkoper. Dus zeker als je niet van je vastgestelde budget wilt afwijken, dan zijn kunststof kozijnen een prima oplossing. Je kiest uit verschillende soorten kleuren, zodat het kozijn ook helemaal bij je huisstijl past. Het enige waar je aan moet denken is dat de kleur wel vaststaat. Je kunt de kunststof kozijnen niet overschilderen als je na een paar jaar een andere kleur kozijnen wilt hebben. Het voordeel van kunststof kozijnen is dat zij een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Dus je bent bij de aanschaf niet alleen minder duur uit, je profiteert ook nog eens van lagere stookkosten.

Aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen zijn iets duurder in aanschaf. Maar een belangrijke eigenschap van de aluminium kozijnen is dat het heel geschikt is om deze te gebruiken als het raam een groot oppervlakte heeft. De aluminium kozijnen zijn heel stabiel en zijn ook sterker dan kunststof kozijnen, wat dit verklaart. Daarnaast zijn aluminium kozijnen ook in verschillende kleuren leverbaar en gaan ze gemiddeld meer dan vijftig jaar mee. Dankzij het feit dat aluminium kozijnen nog iets gladder zijn dan kunststof, trekken zij in verhouding ook minder vuil aan. Dat betekent nog gemakkelijker in onderhoud.

Wat is beter, kunststof of aluminium?
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Aluminium kozijnen hebben de reputatie meer bestand te zijn tegen inbraak, maar de kunststof kozijnen zijn voorzien van staal waardoor ook dit type kozijnen gewapend is tegen ongewenste gasten in huis. Kies de kozijnen die bij je budget passen en natuurlijk ook bij de stijl van je huis. Voor grote raampartijen zijn aluminium kozijnen de moeite van het overwegen waard. Woon je dicht bij zee, dan is het beter om te kiezen voor kunststof kozijnen.

Publicatiedatum: