Marktleider in maatwerkbladen voor keuken en badkamer

Ben van Elk van Dekker Zevenhuizen over trends en de huidige marktsituatie

Ben van Elk is al meer dan 32 jaar werkzaam voor werkbladenproducent en keuken & sanitair groothandel Dekker Zevenhuizen BV. Met hem nemen we de actuele stand van zaken van het florerende bedrijf door. Maar eerst laten we ons in het Dekker Trend Centre rondleiden, langs de keukentrends voor 2022.

Dekker Zevenhuizen is gespecialiseerd in het bewerken van hoogwaardige materialen tot maatwerkbladen voor de keuken en badkamer. Veel keukens in binnen- en buitenland zijn voorzien van de producten van Dekker, uiteenlopend van keukenblad, spoelbak tot (Selsiuz) kraan. Daarnaast levert het 90-jarige bedrijf ook aanverwante producten zoals keukenaccessoires en badmeubels met wastafels op maat.Trends 2022

Traditiegetrouw presenteert Dekker Zevenhuizen jaarlijks in september haar kijk op de keukentrends. Inmiddels al voor de zevende keer. Als trendsetter introduceerde het vijf jaar geleden gekleurde, roestvrijstalen PVD spoelbakken en kranen. En negen jaar geleden onder motto ‘50 shades of white’ de diverse marmer optieken. “Soms kan het ook wat langer duren voor een trend aanslaat maar die gekleurde spoelbakken en kranen zaten we wel midden in de roos qua trend”, verklaart Ben.
De trends voor het komende jaar zijn bekend. "Zwart is zeker nog in, maar het draait in 2022 om bruin, hout, aardse tinten en grote gebaren; het kookeiland als altaar, zoals interieur-trendwatcher Monique van der Reijden dat zo mooi heeft omschreven. Dat zien we allemaal terug in de keukentrend Mystic Earth."
Een andere trend is Holistic Home, waarin thuiswerken de rode draad is. "Daarin veel licht hout, de kleuren wit, soft green – yellow en blue én Cool Grey. Deze optieken zie je in zowel keramiek als in de duurzame materialen Greengridz.


Woordvoerder Ben van Elk, poserend voor The Wall, een innovatief concept in achterwanden.

Innovatief concept
Nieuw in het assortiment van Dekker is een innovatief concept in achterwanden: The Wall. "Het is een systeem dat niet alleen heel functioneel is, maar meteen ook de juiste look geeft aan een keuken. De clou zit hem in de rails waarin heel eenvoudig verschillende accessoires geklikt kunnen worden", legt Ben uit.
Deze 'wonderwall' past zich moeiteloos aan de gebruiker aan. Want die kiest zelf het materiaal: keramiek (Evora Ceramics), luxe composietsteen (Cambria) of regulier composietsteen (Evora Quartz). Elk materiaal heeft weer zijn eigen kleuren en structuren. Vervolgens kunnen de accessoires worden geselecteerd. Van telefoonopladers tot lampjes, van kruidenrekjes tot keukenrolhouders. Raspen, bakkwasten en zelfs vazen.

Eigen regie
De keuken blijkt anno 2021 nog steeds de plek waar het gezin samenkomt, waar wordt gegeten en waar met elkaar wordt gepraat, maar duurzaamheid is wel de aanvullende gedachtegang geworden. De belangrijkste trends voor 2022 gaan dan ook over het voeren van eigen regie op deze thema’s, gekoppeld aan de individuele persoonlijke wensen.
Bij Dekker Zevenhuizen hebben ze ook graag de regie in eigen handen, maar ook dit bedrijf is overgeleverd aan de grillen van de grondstoffen- en arbeidsmarkt. 2021 was qua omzet een topjaar. Ben van Elk verwacht dat de markt zich in 2022 zal stabiliseren. "Want het is nu allemaal te", geeft hij aan. "Met name de beschikbaarheid en de prijzen van grondstoffen. Zeker de houttarieven stegen in 2021 extreem."

Arbeidsmarkt
Een ander issue waar Dekker Zevenhuizen tegenaan loopt is de arbeidsmarkt. Ben: "Die is totaal overspannen. Daar hebben we last van. We hebben inmiddels zes fabrieken die alle kampen met openstaande vacatures. En dat terwijl ons bedrijf een hele fijne werkgever is, dus dat zegt genoeg!
Gelukkig lijden de leveringen er niet erg onder, omdat we voor de zekerheid tijdens corona heel veel voorraad hebben opgebouwd en aan de andere kant onze medewerkers werkelijk alles in het werk stellen om aan de vraag van de klanten te doen. Als financieel gezond bedrijf waar elke verdiende euro terugvloeit naar de eigen kas om in het bedrijf te herinvesteren, kunnen we ons dat ook veroorloven”, benadrukt Ben.

Qisani Flow
Op het gebied van sanitair is Dekker druk met nieuwe producten bezig, zoals maatwerk wastafels met bijbehorende meubelen. In het afgelopen jaar lag de focus op maatwerk en het zelf ontwikkelen van producten. In januari zal een volledig nieuwe kranenserie het levenslicht zien: Qisani Flow. Hoogwaardige 100% RVS kranen voor de prijs van messing met bijpassende wasbakken. Een huismerk dat enige tijd geleden werd geïntroduceerd maar door coronaperikelen pas in 2022 aan het grote publiek wordt getoond.

Joca randafwerking
Dekker zit bovenop de markt en weet wat de wensen van de klant zijn. Goed voorbeeld is de Joca randafwerking (van het keukenblad). Hoe simpel een ontwerpidee zo op het oog leek, des te geraffineerder én pragmatischer blijkt in de praktijk het effect: een hoogwaardige handgemaakte metalen strip die in de rand van het keukenblad is verwerkt. Ook verrassend: de kleur van de kraan of de spoelbak laat men óók terugkomen in de rand van dat blad. Dit alles geeft een verrassend effect. Daarnaast geeft het minder kans op stootschade.
Dekker Zevenhuizen ontwikkelde Joca in eigen beheer en wist ook het technisch concept van Joca succesvol te patenteren. Er is geen enkele fabrikant die op deze wijze de rand van een keukenblad naadloos laat integreren.

Buitenland
Het overgrote deel van de omzet van Dekker Zevenhuizen komt uit de Nederlandse markt. Om verder te groeien, richt het zich ook op het buitenland. In Zweden beschikt het zelfs over een fabriek en verkooporganisatie, die de Scandinavische markt betreedt. Van de zes fabrieken staan er twee aan de Duitse grens, waardoor Dekker ook een deel van de markt van onze Oosterburen bedient. Duitsers houden nou eenmaal ook van innovatieve producten, zo blijkt telkens weer op IMM/Küchenmeile, die in september op de agenda staat. "In 2022 gaan we ons meer dan ooit op Duitse keukenspeciaalzaken richten", kondigt Ben alvast aan. 

Monique v/d Reijden presenteert de keukentrends voor 2022:

Meer informatie:
Dekker Zevenhuizen
Nijverheidscentrum 2
2761 JP Zevenhuizen
www.dekkerzevenhuizen.nl 
info@dznet.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven