CEO Robert Coppens (Mandemakers) over cyberaanval: "Was direct gevolg van corona"

Afgelopen zomer wees ABN Amro er al op dat retailers extra kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit. Na de financiële dienstverlening, industrie en energie is retail wereldwijd de zwaarst getroffen sector door cybercrime, schrijft de bank in een cybersecurity-rapport. Retailers worden steeds vaker getroffen doordat zij meer data gebruiken, bijvoorbeeld om klantbehoeften te voorspellen. De Mandemakers Groep kan daarover meepraten. De keukenspecialist is afgelopen zomer getroffen door een grote hack. Een direct gevolg van corona, zegt ceo Robert Coppens in een interview met RetailTrends. “We hebben heel snel werkplekken moeten uitgeven om thuis te werken. Daar zat een verbinding in die niet goed beveiligd was.” Via de computers van een van de medewerkers is zo malafide software het bedrijfsnetwerk binnengekomen en kregen hackers wachtwoorden in handen.

In het geval van Mandemakers bleef de schade relatief beperkt. “De kantoorautomatisering is stilgelegd, maar de individuele ERP-, kassa- en magazijnsystemen bleven draaien.” Concreet gevolg was dat alleen twee dagen geen meubels geleverd konden worden. De sanitairbedrijven, die op andere systemen werken, draaiden gewoon door.

Met veel pijn en moeite heeft Mandemakers uiteindelijk een backup kunnen maken. Een inschatting van de schade durft Coppens niet te maken. “We hebben twee dagen geen meubels kunnen leveren, maar daarmee houdt de verkoop niet op. Je kunt alles nog op een briefje schrijven en alsnog in het systeem zetten zodra het weer werkt.” Bovendien zijn binnen een week alle stilgelegde leveringen ingehaald.

Van de gevreesde merkschade heeft Mandemakers volgens Coppens niets gemerkt. “We hebben geen omzetdip gezien.” Klanten toonden volgens hem veel begrip. Goed en open communiceren is daarbij de sleutel, zegt de directeur. “Niet alleen schriftelijk, maar ook telefonisch. Daarnaast hebben inmiddels zoveel bedrijven hiermee te maken gehad. Klanten begrijpen dat wel.”

Bron: RetailTrends


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven