Dit waren de trends op Meubelbeurs Brussel

"Normaal brengen we elk jaar in juni een trendfolder uit", laat beursdirecteur Lieven Van den Heede weten. "Dit jaar was die er niet. De eerste reden was dat er geen voorjaarsbeurzen waren om de trends op te pikken, wat het dus niet eenvoudig maakte. De tweede reden gaat dieper. We stellen ons al een paar jaar vragen bij de trends. Het woord op zich mikt te veel op de korte termijn. De pandemie heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat we zorg moeten dragen voor onze planeet en haar bewoners. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen om de klimaatverandering een halt toe te roepen, ook de meubelindustrie."


LYb brengt geluiddempende, kleurrijke en duurzame designstatements. Het staat voor Let You Blossom, Live Your Best. Designer Halewijn: “Dat gaat niet over het hebben van succes. Het gaat over jouw beste leven leven." BEKIJK HIER DE HELE FOTOREPORTAGE 

"We zien al mooie initiatieven", vervolgt Lieven, "maar iedereen moet mee op de trein. Anders word je op termijn irrelevant. De omschakeling wordt lastig, maar is broodnodig. Veel - vooral jonge - consumenten zijn al mee. Kranten staan vol met artikelen over klimaat en duurzaamheid, over een betere wereld nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen. Alleen de prijs is nog een probleem, maar die zakt door massaproductie. Dat is bv. bij elektrische auto’s ook zo. Ook het beleid loopt achter. Veranderingen komen momenteel eerder bottom-up. Consumenten sporen bedrijven aan om duurzamer te gaan produceren, beleggers eisen van banken groene investeringen. In de meubelwereld zie je de veranderingen momenteel vooral bij designers, die samenwerken met wetenschappers. Waar het tien jaar geleden om unieke stukken ging, is hun bedoeling nu echt om de productie te kunnen opschalen. Daarnaast zijn er ook pionieerbedrijven bezig met een omschakeling. Ook bij onze exposanten. Meubelfabrikanten werken al langer met gecertificeerd hout, gooien hun productie om zodat een meubel op het einde van zijn levenscyclus makkelijk gedemonteerd en gerecycleerd kan worden, er is de terugnameplicht van matrassen...Het onderzoek van designers en wetenschappers sijpelt langzaam door naar de massaproductie. Het is in deze optiek dat de trends dit jaar werden ontwikkeld."

Nature
"De eerste trend is Nature. De beelden en de geselecteerde meubelen spreken voor zich. Deze trend gaat over natuurlijke materialen en kleuren. Verschillende (gelabelde!) houtsoorten, natuursteen, terra cotta, rotan, riet en canage, wol, linnen, naturel leder... Ook de kleuren komen uit de natuur, met verschillende tinten groen, zacht rood en hemelsblauw, de natuurlijke kleuren van de gebruikte materialen. Vormen zijn geïnspireerd door de natuur, zoals keien."

Pure
"De tweede trend Pure sluit hierbij aan, maar is minimalistischer. Deze mensen willen na de pandemie vertrekken met een schone lei. Soms zelfs erg letterlijk; van de lockdown werd gebruik gemaakt om grote kuis te houden. Het is een zorgzame trend. Men wil meer genieten maar met minder spullen, duurzamer leven met minder. Deze filosofie wordt doorgetrokken in de eenvoudige en zachte vormen en in een beperkt en rustgevend kleurenpallet. Minder kleuren brengt rust in huis, maakt het tot een veilige haven. Door het hoge aantal burn-outs na de lockdown is er aandacht voor minder prikkels. De schapen die deze trend mee illustreren in de trendvitrines staan voor deze rust."

Deco
"Tenslotte is er het meer uitbundige Deco. Na de lockdown mag alles weer. De inspiratie komt uit de Art Deco en de roaring twenties. De kleuren zijn warm en gesatureerd, met diep blauw, bordeaux, goud, en zwart. Gezelligheid primeert in huis, als beschermende cocon tegen de gevaren van buitenaf. Er wordt minder gereisd, dus kan er meer aan het interieur gespendeerd worden. De materialen zijn tactiel, zacht en luxueus, zoals velours en daim en gepolijste natuursteen. Vormen zijn geometrisch: lijnen, vierkanten, cirkels, kubussen en bollen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven