Veel ondernemingen beschikken over waardevolle geheime knowhow die ze liever niet delen met de concurrent. Eén van de beroemdste voorbeelden van een bedrijfsgeheim is het recept van Coca Cola. Het verhaal gaat dat het originele recept in een kluis ligt, dat bijna niemand daar toegang toe heeft en dat als het je al lukt om er een blik op te werpen, dat niet gaat zonder geheimhoudingsovereenkomst met een stevig boetebeding te tekenen.
De advocaten v.l.n.r.: Elise Menkhorst, Evert van Gelderen en Armita Hosseini.
Wat is eigenlijk de definitie van een bedrijfsgeheim? En wat kan een onderneming doen om zijn knowhow als bedrijfsgeheim te beschermen? Wij geven tips.
Wanneer is er sprake van een bedrijfsgeheim?
Sinds 2018 hebben we in Nederland een Wet bescherming bedrijfsgeheimen (afgekort tot de Wbb). Volgens de Wbb moet informatie aan drie voorwaarden voldoen om te kunnen worden beschermd als bedrijfsgeheim:
a. Ten eerste moet de informatie geheim zijn. Dat betekent dat de informatie niet algemeen bekend is bij of gemakkelijk toegankelijk is voor degenen die zich normaal gesproken bezig houden met dergelijke informatie.
b. De tweede voorwaarde is dat de informatie handelswaarde bezit (of anders gezegd: geld waard is) omdat zij geheim is.
c. Ten derde moet de houder redelijke maatregelen hebben getroffen om de informatie geheim te houden.
Naast het recept van Coca Cola kunnen bijvoorbeeld uitvindingen, productiemethoden, de samenstelling van producten, informatie over klanten en leveranciers en bedrijfsstrategieën bedrijfsgeheimen zijn.
Wat kun je (niet) met een bedrijfsgeheim?
De Wbb beschermt kort gezegd tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van bedrijfsgeheimen. Bijvoorbeeld door bedrijfsspionage of als men informatie openbaar maakt terwijl men heeft verklaard de informatie geheim te houden.
Het voorkomt niet dat iemand op eigen houtje de informatie ontdekt of dat men verkochte producten onderzoekt en zo achter de informatie komt.
Tips om informatie geheim te houden
Wij geven een aantal tips om informatie zo goed mogelijk geheim te houden.
· Scherm informatie af. Sla het bijvoorbeeld op een deel van de harde schijf op waar niet iedereen bij kan en beveilig bestanden met een wachtwoord. Of leg documenten in een kluis. Laat ze in ieder geval niet op de werkvloer liggen.
-Deel informatie alleen met mensen waarvan het ook echt nodig is dat zij er kennis van nemen.
· Zet op documenten zelf en/of bij het toesturen ervan dat het om vertrouwelijke informatie gaat.
· Pas op met het online zetten van informatie. We hadden recent een zaak waarbij de wederpartij stelde dat zijn klantenbestand een bedrijfsgeheim was, terwijl alle namen gewoon op zijn website stonden.
· Sluit geheimhoudingsovereenkomsten (ook wel NDA’s of non-disclosure agreements genoemd) af met partijen aan wie de informatie wordt verstrekt. Bij werknemers kan een bepaling aan de arbeidsovereenkomst worden toegevoegd.
· Wij zien regelmatig geheimhoudingsovereenkomsten waarin staat dat de informatie tot een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 3 jaar) na ondertekening geheim moet worden gehouden. Dat is niet verstandig als het gaat om een bedrijfsgeheim, want dat zou namelijk betekenen dat na het verstrijken van die termijn het wel is toegestaan om de informatie te delen of te gebruiken. Neem dus geen termijn op.
· De laatste tip: neem niet alleen stappen om informatie te beschermen, maar leg deze ook ergens vast en sla alle relevante documenten op. Dan kan later worden aangetoond wat er allemaal is gedaan om de informatie te beschermen.
Wat wij gaan doen nadat wij vandaag de Wonen360-nieuwsbrief weer uit hebben? Kunnen we niet zeggen. Beroepsgeheim.
Deze bijdrage werd voor Wonen360 geschreven door Evert van Gelderen, Armita Hosseini en Elise Menkhorst van Clairfort advocaten. Dit kantoor houdt zich bezig met rechtsgebieden die relevant zijn voor partijen in de meubelbranche, zoals de bescherming en het handhaven van intellectuele eigendomsrechten, het opstellen van overeenkomsten, reclamerecht, privacy, arbeidsrecht, vastgoed, ondernemingsrecht en mededingingsrecht.
Meer informatie:
Clairfort
Zusterplein 22
3703 CB Zeist
www.clairfort.nl