De komende decennia staat Nederland voor een flinke opgave. Om de klimaatcrisis te beteugelen is het de bedoeling dat ons land in 2050 klimaatneutraal en volledig circulair is. Tegelijkertijd moeten er voor 2040 één miljoen woningen bij komen zodat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft en houdt. Het wordt nog flink puzzelen hoe we deze doelen allebei kunnen halen. Eén puzzelstukje heeft de Brabantse start-up Chainable in ieder geval al paraat: een modulaire, circulaire keuken speciaal voor de huursector. Dat meldt nieuwsplatform Voor de wereld van morgen, een initiatief van de ASN Bank.
Simon Rombouts (rechts) en Jordy van Osch.
Jaarlijks wordt er in Nederland voor de sociale huursector alleen al meer dan 40.000 ton (!) aan keukens afgedankt. Spaanplaat keukens die na 20 jaar rechtstreeks naar de stort kunnen omdat ze niet geschikt zijn om te hergebruiken of demonteren. ‘Dat moet anders kunnen’, dacht keukenexpert Cees van Nispen. Cees werkte zijn hele carrière in de keukenbranche en het viel hem op dat er al jaren niets veranderd was, terwijl dat wel hard nodig is. Dus bedacht hij een circulaire keuken en richtte hij Chainable op, samen met Product-as-a-Service specialist Simon Rombouts en Sustainable Technology specialist Jordy van Osch.
Het team ging aan de slag met het ontwikkelen van hun circulaire keuken, en kwamen uit bij een stalen frame als basis. “De keuken is ontworpen voor hergebruik volgens de principes van Design for Reassembly”, vertelt Simon. “Door ons unieke design met een klikbaar frame als basis wordt de keuken modulair opgebouwd en kan hij aangepast worden waar nodig.” Een mooie bijkomstigheid van het gebruik van een frame is dat er minder plaatmateriaal nodig is. Een Chainable-keuken is robuust, bevat 47% minder plaatmateriaal dan een reguliere keuken en het plaatmateriaal dát wordt gebruikt, bestaat voor 90% uit herwonnen hout.
Lees hier het complete artikel.