Renteverhogingen zorgen voor flink meer hypotheekaanvragen

De hypotheekmarkt draait overuren. De afgelopen maand zijn maar liefst 58.500 hypotheken aangevraagd. Dat is 30% meer dan in oktober 2020 (45.264). Er is met name een sterke groei van het aantal oversluitingen: 88% meer in vergelijking met oktober 2020. Aanvragers van 60 jaar en ouder spannen in de oversluitmarkt de kroon met bijna 7000 hypotheekaanvragen in oktober. In 2020 waren dit er nog 3500. Dit blijkt uit de cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).


Aan het Oldambtmeer in woonwijk "Het Riet" staat deze prachtige villa. Foto Funda.

Renteverhoging
De hypotheekmarkt kent een aantal seizoenspatronen. Waar het in de zomerperiode relatief rustig is, worden er in het najaar juist meer hypotheken aangevraagd. In oktober registreerde HDN 58.500 hypotheekaanvragen. Dat aantal ligt ver boven het aantal in dezelfde periode in voorgaande jaren. Alleen in maart 2020 zien we een vergelijkbaar aantal hypotheekaanvragen. Dit had te maken met de start van de coronapandemie en de bijkomende onzekerheid over de effecten hiervan op de rentestand/economie. Vermoedelijk heeft de huidige piek in aanvragen te maken met renteverhogingen, die een groot aantal aanbieders voor eind oktober hadden aangekondigd.

60-jarige oversluiter in actie
In vergelijking met 2020 is er nagenoeg een verdubbeling van hypotheekaanvragen afkomstig van oudere huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. De lage rente en het minimale aanbod van woningen, zorgt er mede voor dat mensen besluiten hun hypotheek over te sluiten. Mensen in de leeftijdscategorie 60+ spannen hierbij de kroon met bijna 7000 hypotheekaanvragen in oktober. In oktober 2020 was deze groep nog verantwoordelijk voor 3500 aanvragen. Dit geeft aan dat ouderen langer in hun woning blijven wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert.

Starter in het nauw
Starters deden in oktober circa 12.000 aanvragen. Dit aantal ligt al bijna vijf jaar op hetzelfde niveau. Het totaal aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen jaren echter sterk gestegen. Dit betekent dat de starter steeds minder aan bod komt op de hypotheekmarkt. Het aandeel is sinds 2017 sterk afgenomen en is in de maand oktober op het laagste punt beland van 21%.

Bron: Hypotheken Data Netwerk (HDN)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven