Vloeren produceren met koolstofnegatieve grondstoffen

Tarkett gaat samenwerken met milieubedrijf

Vloerenproducent Tarkett kondigt vandaag de samenwerking aan met het Zweedse milieubedrijf Ragn-Sells. Met als doel het ontwikkelen van koolstofnegatieve minerale vulstoffen voor vinylvloeren per 2025. Het calcium dat wordt gebruikt komt uit asbergen in Estland en het calciumcarbonaat wordt geproduceerd met behulp van koolstofafvangtechnologie.



De afgelopen 50 jaar heeft Estland olieschaliegesteente verbrand om energie op te wekken. Als gevolg daarvan is meer dan 600 miljoen ton olieschalie-as in de natuur terechtgekomen, die het milieu zwaar belast. Ragn-Sells heeft een gepatenteerde oplossing ontwikkeld waarbij as wordt omgezet in nuttige minerale vulstoffen met behulp van koolstofopvangtechnologie.

CO2-voetafdruk verkleinen
Honderdduizenden tonnen minerale vulstoffen[1], voornamelijk calciumcarbonaat, worden jaarlijks door Tarkett gebruikt voor hun vinyvloeren. Het calciumcarbonaat dat momenteel door Tarkett gebruikt wordt is al koolstofneutraal. Naar verwachting wordt de ecologische voetafdruk zelfs negatief met het calciumcarbonaat dat Ragn-Sells produceert. Het partnerschap zal bijdragen aan het verwezenlijken van Tarkett’s doelstelling om 30% gerecycled materiaal te gebruiken voor grondstoffen per 2030. Met als doel om de CO2-voetafdruk te verkleinen.



Duurzame samenwerking
"In de huidige samenleving worden natuurlijke hulpbronnen vaak niet-duurzaam gebruikt. Ragn-Sells zet zich in om meer hulpbronnen terug in de kringloop te brengen. Om deze materiaalkringlopen te sluiten, moeten wij samenwerken met anderen in de waardeketen", zegt Pär Larshans, Sustainability Director bij de Ragn-Sells Groep. "Tarkett is bedrijf dat onze visie en inzet deelt, en wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking".

"Door dit project kan Tarkett vloeren produceren met grondstoffen die bijdragen aan het herstel van het milieu in Estland, terwijl kooldioxide wordt vastgelegd. Als gevolg hiervan zullen onze vinylvloeren een kleinere koolstofvoetafdruk hebben en een grotere hoeveelheid gerecycled materiaal. Wij geloven dat deze innovatie en partnerschap bijdragen aan onze doelstelling om een circulaire economie te verwezenlijken", aldus Arnaud Marquis, Chief Sustainability Officer bij Tarkett.

Meer informatie:
Tarkett
www.tarkett.nl 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven