Roemruchte geschiedenis Eeklose meubelindustrie in kaart gebracht

De komende weken loopt er een tentoonstelling over de roemruchte geschiedenis van de meubelindustrie in Eeklo. "Op het hoogtepunt in de jaren 70 was Eeklo dé meubelstad van België en werkten er meer dan 1.700 mensen in de meubelindustrie", vertellen de oprichters aan dagblad Het Nieuwsblad.


Ambroise Interiors maakt haar meubels nog steeds in Eeklo.

De geschiedenis van de meubelindustrie in Eeklo werd sinds 2017 in kaart gebracht door de KVVV. Het ontstaan van de industrie begon rond 1880, met Karel Smitz. "Voordien waren er al wel timmermannen die meubels maakten, maar door Smitz, die beeldhouwer was, kreeg het ambacht van meubelmaker een andere dimensie."

In het spoor van Smitz begonnen steeds meer Eeklonaars zich toe te leggen op het maken van meubels. Zij het nog behoorlijk kleinschalig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog valt de productie min of meer stil, maar die neemt in de jaren nadien meteen een hoge vlucht. 

Na de Tweede Wereldoorlog was de heropleving van de sector eerder moeizaam. "Maar in de jaren 70 braken gouden tijden aan." Onder leiding van bedrijven als Blanckaert & Willems en De Eiken Zetel werden op grote schaal siermeubelen gemaakt in Eeklo. Op het hoogtepunt ging Eeklo Mechelen voorbij als dé meubelstad van België.

In de jaren 80 werd het verval ingezet, het daaropvolgende decennium betekende de genadeslag. "De concurrentie van de lagelonenlanden, de opkomst van ketens als IKEA en de veranderende smaken gaven de meubelindustrie in Eeklo het nekschot. Nu zijn er nog amper vijf meubelzaken gevestigd in onze stad, allemaal op veel kleinere schaal." 

Van 8 oktober tot 14 november 2021 (donderdagvoormiddag, zaterdag- en zondagnamiddag), is de tentoonstelling te zien in Calmani, Boelare 9 in Eeklo.

Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven