Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welke typen haard zijn er?

Vroeger was het belangrijkste doel van de haard om het huis te verwarmen. Met een speksteenkachel of houthaard verwarmde je zo het hele huis en bleef de woning nog lang warm na het doven van het vuur. Als we nu kijken, is de haard meer een sfeermaker. De verwarming wordt tenslotte al gereguleerd door de warmtepomp of de cv-ketel. De keuze voor een haard is nu lastiger te maken. Er zijn zoveel verschillende types met ieder zo zijn voordelen. Weet je niet welke haard past in jouw woning? In dit artikel zetten we alle typen op een rijtje!



Welke haarden zijn er?

Zoals benoemd zijn er veel verschillende soorten haarden. We kennen houthaarden, gaskachels en ook elektrische haarden. De één geeft de typische gezellige haardsfeer door het mooie vuurbeeld. De ander staat weer bekend om het eenvoudige gebruik en de laatste is juist ontzettend milieuvriendelijk.

De gezellige houtkachel
Het haardvuur van een houthaard is toch wel het meest bijzonder. Het brandhout dat rond de kachel ligt, het knisperen van het vuur en de immense warmte maken dat de haard ontzettend sfeervol is. In sommige situaties is een houthaard niet ideaal. Bijvoorbeeld als je in een kleine woning woont, dan kan het al snel heet worden. Of als je geen schoorsteen hebt. Die moet je dan speciaal laten installeren. Een andere reden om niet voor de houtkachel te gaan, is omdat deze bekend staat om de milieuvervuilende eigenschappen. Bij de traditionele houtkachels is dat zeker waar. Maar de moderne houtkachel heeft al zo’n geoptimaliseerd verbrandingsproces, dat uitstoot minimaal is. Een houthaard is er ook in de vorm van een speksteenkachel. De speksteenhaarden uit de Altech vision serie houden warmte zodanig lang vast, dat het rendement boven de 75% ligt.

De onderhoudsvriendelijke gaskachel
Gashaarden zijn populair in ons kikkerlandje. Allereerst omdat het rendement, net als die van de speksteenhaard, op 75% ligt. Met een gemiddeld vermogen van 6 kW is deze ook prima in staat om een woning te verwarmen. Maar de meest gehoorde reden om te kiezen voor een gaskachel, is omdat deze onderhoudsvriendelijk is. Uit een houtkachel moet je regelmatig de reststoffen verwijderen en je moet ook de schoorsteen eens per jaar laten vegen. Bij een gaskachel hoeft dat niet. Anderszijds zijn we natuurlijk steeds duurzamer bezig met zijn allen. Wil je nu al van het gas af? Dan is de elektrische haard wellicht de beste keuze voor jou.

De milieuvriendelijke, elektrische haard
Een elektrische haard is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook makkelijk in gebruik. Je plugt de stekker in het stopcontact en hij staat aan! Ook zijn er veel mogelijkheden. Je kunt hem vrijstaand plaatsen of je kunt een cinewall kopen. Dit is een wand waarin ruimte is voor zowel de tv als de haard.

Publicatiedatum: