Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Wat neemt Vincent Bijlo mee in zijn interieur van zijn beroemde overgrootvader H.P. Berlage?

Hoe ziet het huis eruit van Vincent Bijlo, achterkleinkind van de beroemde de architect en ontwerper H.P. Berlage, die zijn hele leven al blind is. In een interview met het Algemeen Dagblad (AD) vertelt hij hoe geur, tast en geluid gebruikt om zijn huis in te richten.

"Het interieur moet wat mij betreft uitdagingen hebben", vertelt Vincent, "het moet me scherp houden, ik hou niet van strakke ordening, opgeruimde kamers en lege tafels. Gelukkig doet mijn vrouw dat ook niet, dus bij ons thuis kun je zien dat er buitengewoon gelukkig wordt gewoond. Ons interieur heeft zelf een plaats uitgekozen in de kamers, wij wonen eromheen, vanzelfsprekender kan het niet. En dat is nou precies wat wonen wat mij betreft moet zijn, vanzelfsprekend. Je moet in je interieur passen." Salontafel
Volgens Vincent is er maar één interieurregel die als een paal boven zijn 'inrichtingswater' staat: "Er komt geen salontafel in ons huis, nooit van zijn leven, ik haat salontafels. Het zijn grote, nare, lage dingen, die zich vrijwel altijd op scheenbeenhoogte bevinden. Ik voel de door merg en been gaande pijn van een botsing met zo’n kreng nog langs de binnenkant van mijn broekspijp omhoogtrekken als ik alleen al aan een salontafel denk."

Een uitspraak van Vincent zijn overgrootvader is hem goed bijgebleven: 'bekijken we het binnenste van onze woningen, dan is het toch eigenlijk tuig, wat wij huisraad noemen.'

"Ik hou van ontwerpen met hun echte, eerlijke materialen. Ik heb ooit een buffetkast van Berlage gevoeld, dat was geen meubel, dat was een gebouw. De kast had torentjes en de deurtjes waren de gevel. Die zou ik graag in huis hebben, maar dat gaat niet, daarvoor wonen wij te klein. Je moet een kast van een huis hebben wil je een meubel van de firma Het Binnenhuis, waarvoor Berlage werkte, kwijt kunnen", vertelt Vincent.

Lees hier het hele interview met het Algemeen Dagblad (AD).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven