Robbert-Jan Dekker: "Komende half jaar nog geen daling in houtprijzen"

De vraag naar Douglas hout en plaatmaterialen is nog steeds veel hoger dan het aanbod. En ook in thermisch gemodificeerd hout zijn nog grote tekorten. Dat laat Robbert-Jan Dekker van Dekker Hout weten op LinkedIn. "Nadat de naaldhout prijzen in een jaar tijd meer dan verdubbeld zijn, kondigen enkele grote zagerijen nu een prijsverlaging van +/- 12% aan voor aanvoer in het vierde kwartaal. Helaas kunnen we nog niet te snel juichen aangezien het uitsluitend om Vuren bouwhout gaat en vrijwel alle andere houtprijzen nog stabiel tot stijgend zijn."

"Hardhout is vooral gestegen door de container vrachttarieven en doordat in veel herkomstlanden de productie nog deels stil ligt door lockdown maatregelen. Daardoor is er voor het komende halfjaar geen kans op prijsdaling."

"Producten gemaakt van Vuren of Grenen hout kunnen op termijn wel stabiliseren tot licht dalen. Hoewel dat erg afhankelijk van de regio is. In Polen zijn de tekorten in tuinhout nog steeds nijpend."

"In ieder geval kunnen we het als een positief signaal zien dat grondstof prijzen niet alleen kunnen stijgen, maar bij voldoende productie ook weer op een redelijker niveau kunnen uitkomen." 

"Uiteindelijk ook belangrijk om de duurzaam bouwen tendens te kunnen doorzetten, aangezien beton nog nauwelijks is gestegen in prijs."

"En ook een goede les om niet ongelimiteerd te hamsteren. Want zoals een goede vriend van mijn vader lang geleden al zei: ‘hoedt u voor het hout waarvan men denkt dat het er niet meer is’."

Bron: LinkedIn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven