'Knelpunten aan aanbodzijde zetten rem op mondiale groei verwerkende industrie'

Het wereldwijde herstel heeft aan kracht ingeboet. Er zijn drie wereldwijde vormen van tegenwind: de verspreiding van de Delta-variant, knelpunten in de mondiale toeleveringsketens en het afbouwen van overheidssteun. Dat schrijven Bill Diviney (Senior Econoom VS), Aline Schuiling (Senior Econoom Eurozone), Arjen van Dijkhuizen (Senior Econoom China), Jan-Paul van de Kerke (Econoom Nederland) en Nora Neuteboom (Senior Econoom Nederland).

De knelpunten aan de aanbodzijde zullen waarschijnlijk tot ver in 2022 aanhouden. Dat zet een rem op de mondiale groei in de verwerkende industrie. Tegelijkertijd zal het herstel hierdoor waarschijnlijk langer duren. En ondanks de tegenwind verwachten wij dat de mondiale groei vooralsnog boven het trendniveau blijft. Daarbij heeft het herstel van de dienstensector nog een lange weg te gaan.


Foto ter illustratie: Anyaberkut | Dreamstime

Knelpunten remmen groei af
Een hardnekkiger risico voor de vooruitzichten komt volgens de economen van de knelpunten in de mondiale toeleveringsketens, zoals het tekort aan halfgeleiders en de verstoringen in het containervrachtvervoer. Afgezien van de opwaartse druk op de inflatie hebben deze knelpunten via een aantal kanalen ook een domper gezet op de groei.

Inflatie zorgt voor aantasting consumentenvraag
Een vermindering van de knelpunten in de verwerkende industrie kan niet snel genoeg komen voor de consumenten, die een schijnbaar onverzadigbare vraag naar goederen hebben gehad. Hoewel de goederenconsumptie nu al meer dan een jaar ver boven de trend ligt, zijn de Amerikaanse detailhandelsverkopen in augustus onverwacht opnieuw gestegen.

Goedereninflatie
Er zijn echter enkele eerste tekenen dat de snelle stijging van de goedereninflatie een langverwachte correctie van de detailhandelsverkopen teweeg zal brengen. Hoewel de verspreiding van de Delta-variant een belangrijke drijvende kracht achter de daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is geweest, was een opvallend kenmerk van de Michigan-enquête van september de daling van de indicatoren die verband houden met de consumptie van duurzame goederen en andere 'grote aankopen'.

Spaaroverschotten
Hoewel de opbouw van spaaroverschotten tijdens de pandemie de consumenten in de nabije toekomst enige buffer biedt, zien de economen een aanzienlijk risico dat dit de consumptiegroei later volgend jaar en tot in 2023 kan afremmen. Dit is een van de redenen waarom wij voor volgend jaar een lagere groei voorspellen dan de consensus (3,8% tegen 4,3%).

Bron: ABN AMRO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven