Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

'Hoe corona onze wooninterieurs veranderde'

“Blijf thuis.” Dat was de dringende boodschap van minister-president Mark Rutte in maart 2020. Wat volgde was een jaar waarin het woonhuis een nieuwe betekenis kreeg in het dagelijks leven. Van veilige vluchtheuvel veranderde het in een kantoor, school, kroeg, bioscoop en voor sommigen in een gevangenis. Het balkon werd een park, de tuin een fitnessruimte. De actuele tentoonstelling Tijdelijk huis van thuis in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoomt in op deze – en eerdere – veranderingen van het woonhuis in de afgelopen jaren.Omdat elke kamer een eigen invalshoek biedt, vormt dit huis een ruimtelijke collage aan mogelijke invullingen van wat een (t)huis kan zijn. Van veilige haven tot thuiswerkplek, van financiële investering tot spookhuis en van plek van verleiding tot een middel van controle of straf: het is het allemaal. Die uiteenlopende opvattingen over de rol en het functioneren van het interieur worden aan de hand van historische en actuele voorbeelden afgezet tegen de ontwerpgeschiedenis. We associëren een begrip als ‘design’ misschien nog vaak met meubels of andere binnenhuisobjecten, maar zoals er geen enkelvoudig verhaal over interieurs centraal staat, bestaan er in het Tijdelijk Huis ook verschillende antwoorden op de vraag wat ontwerpen nog meer inhoudt.

Gezondheidscrisis
Mede dankzij de hamsteraar konden supermarkten zich tot de grote winnaars kronen van een gezondheidscrisis die het sociale leven vanaf de eerste maanden van 2020 ingrijpend heeft veranderd. Ingrijpender dan wie dan ook voor mogelijk hield. Sinds de covid-19 pandemie uitbrak is fysieke nabijheid niet meer vanzelfsprekend, is de mobiliteit beperkt en heeft de publieke ruimte het stigma van een potentiële plaats delict gekregen. De remedie? Thuisblijven, thuiswerken en in geval van besmetting: thuisquarantaine.

Persoonlijke vrijheid
Maar zelfs dat huis – de plek waar persoonlijke vrijheid gewaarborgd leek en de voordeur zelfs een juridische grens met de buitenwereld markeert – is onder druk van het nieuwe normaal veranderd. De implicaties van een mondiale crisis blijken tot op het microniveau van de woning hun uitwerking te hebben. Het interieur is in eindeloos veel gedaanten uiteengespat. De veilige haven neemt afwisselend (en vaak tegelijkertijd) de gedaante aan van leslokaal, werkplek, sportschool, ziekenboeg, schuilkerk, theater en huiskamerrestaurant. In deze hybride omgeving moet het private steeds meer wijken voor het publieke, terwijl veel van de gebruikelijke sociale functies juist zijn opgeschort.

De tentoonstelling is nog tot mei 2022 te bezoeken.

Meer informatie:
Tijdelijk Huis Van Thuis
tijdelijkhuisvanthuis.hetnieuweinstituut.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven