Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubelcollectie gemaakt van verbrande kurk

Heb je ooit een prikbord gemaakt van wijnfleskurken? Ik vond dat het meest creatieve gebruik van kurken in plaats van ze weg te gooien, maar ik ben natuurlijk geen Noé Duchaufour-Lawrance! De Franse ontwerper heeft een hele meubelset gemaakt van verbrande kurk als materiaal en de serie heet dan ook toepasselijk Burnt Cork. Hij gebruikt afgedankte kurk voor de serie en kiest verschillende gradiënten en kurknerfpatronen om een spel tussen texturen te creëren.Duurzame ontwerpen putten vaak inspiratie uit de natuur en deze meubelserie vormt daarop geen uitzondering. De serie wordt geproduceerd door de in Portugal gevestigde studio Made in Situ van de ontwerper en is een eerbetoon aan de schoonheid van het Portugese landschap, dat rijk is aan kurkbossen. Kurk is een van de meest veerkrachtige natuurlijke materialen. Terwijl de ontwerper tijdens de bosbranden van 2017 door het berggebied Pedrógão Grande reed, dacht hij aan de verwoesting en tijdens dat moment had hij het "Aha!"-moment om verbrande kurk als materiaal te gebruiken. Een jaar later bezocht hij een traditioneel kurkproductiebedrijf waar hij verschillende kurkverwerkingstechnieken ontdekte waarin het afvalmateriaal van de branden werd verwerkt - letterlijk verbrande kurk!Noé Duchaufour-Lawrance besteedde twee jaar aan onderzoek en ontwikkeling voordat hij het kurkafval een tweede leven gaf. De meubelset is een eerbetoon aan de veerkracht en schoonheid van dit duurzame materiaal. Burnt Cork is vervaardigd met behulp van een mix van traditionele en moderne technieken, wat resulteert in organische vormen met gebogen lijnen die het een unieke sculpturale esthetiek geven. Elk ontwerp benadrukt de dichotomie van de ruwe en fijne kurktexturen.

De limited-edition set bestaat uit een eettafel, twee lage tafels, een lounge stoel, een eetkamerstoel, een chaise longue, en een kruk. Elk stuk heeft een basis met een schors-achtige textuur die overgaat in een fijn nerf-achtig oppervlak aan de bovenkant. De stoelen hebben ergonomische silhouetten die comfort beloven, terwijl de tafels architecturale elementen bevatten. Kurk is een ondergewaardeerd duurzaam materiaal dat eindelijk de kans krijgt om te schitteren via design in de Burnt Cork meubelset.

Bron: yankodesign.com

Publicatiedatum: