Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brancheorganisatie voor tapijt, interieur en textiel beslist over de toekomst

"Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) en de financiering ervoor loopt einde dit jaar af", zo laat Modint weten. De brancheorganisatie voor tapijt, interieur, kleding en de textielbranche,  staat nu voor de vraag hoe ze een mogelijk vervolg moeten gaan inrichten.
Modint is momenteel in gesprek met leden en convenantpartners om te bekijken of het convenant kan worden voortgezet in het Next Generation Agreement (NGA). In het NGA wil Mobint de ambities op circulair ondernemerschap meenemen en verder faciliteren.


Foto Dreamstime | Phanthit Malisuwan.

Onderdeel van het Textielpact
Het Convenant, straks NGA, is een onderdeel van het TextielPact. Het Textielpact is geïntroduceerd in het Sectorplan Nederlandse kleding- en textielsector. Het plan richt zich op goed afgestemde regelgeving en beleid voor de sector. Een belangrijke instrument is momenteel de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV), waarmee bedrijven de verantwoordelijkheid krijgen voor het textielafval.

Modint en INretail hebben in samenspraak met de leden een voorstel in hoofdlijnen opgesteld en met het Ministerie afgesproken om die verantwoordelijkheid als sector op te pakken. Dit voorstel wordt nu verder uitgewerkt voor implementatie in 2023. De UPV is van groot belang om vanuit een transitiefonds de innovaties naar circulair textiel te maken en om het NGA te financieren vanuit de UPV-heffing.

Modint leden
Veel Modint leden hebben tegenwoordig een eigen MVO beleid. Modint ondersteunt leden in de opzet en uitvoering ervan, maar ze hebben naast het sectorplan de afgelopen vijf jaar een samenwerkingsplatform geboden met het convenant. Vanuit deze samenwerking wordt t/m december 2021 collectief gewerkt aan de navolging van internationale richtlijnen voor verantwoord ondernemen.

Toekomstbestendige samenwerking
Leden van Modint geven aan de samenwerking voort te willen zetten. Het voortzetten van de multi-stakeholder samenwerking is nodig om ernstige mensenrechten-, milieu- en dierenrechten schendingen op de juiste manier aan te pakken en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor verbetering. De eerste bouwstenen zijn gelegd om de samenwerking voort te zetten in het NGA.

Meer informatie:
Brancheorganisatie Modint
Arnhemse Bovenweg 100
(088) 810 09 00
3708 AG Zeist
info@modint.nl
www.modint.nl

Publicatiedatum: