Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet vloeren en keukens daalt in 2e kwartaal

De omzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal van 2021 ruim 8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De non-foodsector zette bijna 12 procent meer om, terwijl de omzet van de foodsector beperkt toenam. De internetverkopen van de detailhandel stegen minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Detailhandelaren verwachten dat de omzet in het derde kwartaal van 2021 per saldo zal afnemen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.


Omzet detailhandel (koopdaggecorrigeerd).

Non-food
De omzetstijging in het tweede kwartaal van 2021 valt met name toe te schrijven aan de non-foodsector. Daar steeg de omzet met bijna 12 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl deze in eerdere kwartalen sinds de coronacrisis bijna elk kwartaal daalde. Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren piekten in het tweede kwartaal van 2020 juist, maar zagen de omzet in het tweede kwartaal van 2021 weer dalen. Dit gold ook voor winkels in consumentenelektronica.


Omzet detailhandel, 2e kwartaal 2021.

Groei internetverkopen neemt af
In het tweede kwartaal van 2021 stegen de internetverkopen van de detailhandel met meer dan 17 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2021 werd nog een recordgroei behaald van ruim 85 procent ten opzichte van een jaar eerder. De internetverkopen namen sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 sterk toe, maar na een volledig coronajaar was de groei in het tweede kwartaal van 2021 weer vergelijkbaar met de jaren voorafgaand aan de coronacrisis.


Internetverkopen detailhandel (excl. tankstations en apotheken).

Detailhandelaren verwachten lagere omzet in derde kwartaal
De internetverkopen kunnen worden gesplitst in pure webwinkels en multichannelers, die zowel online als via winkels verkopen. Bij deze laatste groep detailhandelaren was de internetomzet in het tweede kwartaal van 2021 18 procent hoger dan een jaar eerder. Voor pure webwinkels was de toename ongeveer 16 procent.
Detailhandelaren verwachten lagere omzet in derde kwartaal
Begin juli verwachtte 6,3 procent meer detailhandelaren dat de omzet in het derde kwartaal van 2021 zal afnemen, dan dat deze zal toenemen.

Lees hier het hele artikel van CBS.

Publicatiedatum: