Jorrit Tol van Nel: "Wij verkopen als enige duurzame én brandveilige meubels"

Onlangs verscheen het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van de fatale flatbrand in Arnhem. In Nederland vallen jaarlijks tien dodelijke slachtoffers en 100 gewonden door brandonveilige meubelen. In Nederland wordt er door meubelfabrikanten nog weinig gewerkt met brandvertragend materiaal. "Nel biedt als enige bedrijf uit de branche duurzame én brandveilige meubels aan", reageert eigenaar Jorrit Tol van het meubelmerk heel stellig. 


Jorrit Tol, eigenaar van meubelfabrikant Nel, op een van zijn banken.

Voor het dilemma dat gaande is in de meubelindustrie heeft het Amsterdamse Nel de oplossing. "Innovatie in het gebruik van natuurlijke materialen is daarmee belangrijk. Het schuim dat Nel toepast in haar banken is van het Nederlandse merk Pantera. Naast een hoog comfort en lange levensduur is dit het enige koudschuim op de markt dat zonder toevoeging van chemische middelen brandvertragend is. Het voldoet zelfs aan de strenge Californische eisen op gebied van brandveiligheid en milieu (CAL 117)." Dat laatste is een van de hogere veiligheidsnormen voor meubelen. 

Voor de bekleding gebruikt Nel wollen stoffen. "Naast dat wol een fijn comfort en lange levensduur heeft is het van nature vlamdovend. Het heeft geen chemische nabehandeling nodig. Alle stoffen in de Nel collectie voldoen daarmee aan de Europese EN 1021-1/2 normering. "Het gebruik van chemische brandvertragers is een stap terug in de tijd. De keuze voor natuurlijke en innovatie materialen is voor Nel niet meer dan logisch. Dit is de kant die we op moeten gaan. We moeten als industrie het voortouw nemen, en niet wachten op regulering door de overheid, zoals nu gebeurt."Brandveiligheid en meubels: waar moet je op letten?
"Waar moet je op letten bij het kopen van een brandveilig meubel? De twee belangrijkste elementen in meubels die bijdragen aan brandveiligheid, zijn de bekleding en het schuim voor de zit- en rugkussens. Een mogelijkheid die wordt genoemd in het rapport is het aanbrengen van vlamvertragers in het schuim. Een tweede niet genoemde mogelijkheid is het behandelen van de bekleding met een vlamvertragend middel."

"Het toevoegen van vlamvertragende middelen aan schuim heeft grote nadelen. Het is milieuonvriendelijk en schadelijk voor je gezondheid. En ook het nabehandelen van bijvoorbeeld polyester en katoenen stoffen met vlamvertragende middelen kent niet enkel voordelen. Zo is het resultaat slechts tijdelijk. Bij gebruik slijt het vlamvertragende middel waardoor na verloop van tijd de werking achteruitgaat of zelfs verdwijnt. Om deze reden heeft wol voor bekleding en het gebruik van Pantera koudschuim de voorkeur."

Meer informatie:
Nel
+31 6 19 06 95 55
info@nel.nl 
www.nel.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven