'Leveringen gaan voorlopig niet door'

Mandemakers lamgelegd door cyberaanval; 'afperser eist mega geldbedrag in bitcoins'

Mandemakers is slachtoffer van een cyberaanval. Dat meldt het bedrijf op haar website. Cybercriminelen hebben het netwerk en daarmee een groot deel van de operationele systemen van het bedrijf geblokkeerd. De afperser heeft zich inmiddels gemeld. Direct na het ontdekken van de aanval heeft het Waalwijkse bedrijf FOX IT ingeschakeld om haar terzijde te staan de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Verder is er aangifte gedaan bij het APG (Autoriteit Persoonsgegevens).

Door de hack kan een groot deel van het concern geen gebruik meer maken van interne computersystemen. Robert Coppens, directeur van de Mandemakers Groep, zegt tegen de Omroep Brabant dat de eerste problemen zich in de loop van dinsdagmiddag voordeden. "Al snel kregen we in de gaten dat het om een hack ging."

Op dinsdag werden al veel medewerkers naar huis gestuurd omdat er niet meer gewerkt kon worden in de systemen. Medewerkers werden via Whatsapp op de hoogte gehouden van de 'computerstoring' en zo goed als mogelijk aangestuurd.

24 bedrijven van de Mandermakers Groep zijn getroffen door de aanval. Tot diep in de nacht is er met 30 medewerkers gewerkt om de planningen op orde te krijgen, ouderwets via papier. De planning voor keukens en badkamers zijn een eind op orde. Voor de meubels is dit nog niet gelukt, vertelt Coppens. "Die gaan vertraging oplopen", zegt hij. Vanaf vandaag (donderdag 1 juli) zijn er tijdelijk geen leveringen, is te lezen bij De Telegraaf.

Oplossing
Een concrete oplossing heeft het ingeschakelde team van ICT-experts nog niet gevonden, vertelt marketingmanager Wim de Ruiter van DMG. Maar wel wordt er rekening gehouden met een plan B. “Uiteraard, een van de oplossingen zit in back-ups. En er is een back-up. Dat scheelt natuurlijk."

Hoe of wat, of van welk moment de laatste back-ups van het systeem dateren, daar wil hij nog niet op ingaan. “Er zijn veel vragen, maar we kunnen geen antwoorden geven."

Omroep Brabant meldt verder dat de dader die de boel plat heeft gelegd zich inmiddels anoniem heeft gemeld bij het concern. Volgens de lokale nieuwssite Langstraat Media moet het bedrijf binnen twee dagen een megabedrag in bitcoins betalen aan de afperser(s). Hoe hoog het bedrag precies is, is niet bekend.

Onder DMG vallen onder meer winkels van Brugman Keukens, CVT Keukens, Keukenconcurrent en Piet Klerkx.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven