Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economisch beeld Nederland positief

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in juni weer positief, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van medio juni presteerden zeven van de dertien indicatoren beter dan hun langjarige trend.


Meubelmakers ervaren door de groei van de economie meer drukte.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s. 



Consumenten- en producentenvertrouwen verbeteren

Het consumentenvertrouwen verbeterde in juni opnieuw. Het producentenvertrouwen nam toe in mei. Beide vertrouwensindicatoren lagen boven het langjarige gemiddelde.



Uitvoer, investeringen en consumptie huishoudens hoger
Het volume van de goederenexport was in april 25,7 procent groter dan in april 2020. Dat is de grootste groei sinds de start van de statistiek in 1995. Er zijn in april vooral meer transportmiddelen en machines geëxporteerd. Ten opzichte van april 2019 lag de export 9,7 procent hoger.

In april 2021 hebben consumenten 9,4 procent meer besteed dan in april 2020. Dit is de grootste groei van de consumptie door huishoudens die het CBS na de Tweede Wereldoorlog heeft gemeten. De grote stijging komt onder meer doordat de consumptie in april vorig jaar op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown.

Daarnaast werden op 28 april de terrassen geopend en was het vanaf die datum ook mogelijk om zonder afspraak te winkelen. Ook was het gasverbruik in april veel hoger dan een jaar eerder doordat het veel kouder was. In april 2021 besteedden consumenten nog wel 9,2 procent minder dan in april 2019.

In april 2021 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 9,9 procent groter dan een jaar eerder. De stijging is iets groter dan in de voorgaande maand. Er is vooral meer geïnvesteerd in woningen en gebouwen, personenauto’s en machines. Ten opzichte van april 2019 lagen de investeringen 2,2 procent lager.

Productie industrie groeit met bijna 13 procent in april
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 12,7 procent hoger dan in april 2020. Een maand eerder kwam de groei uit op 3,3 procent. De industrie is al een paar maanden terug op het niveau pre-corona. Ten opzichte van april 2019 bedroeg de groei in april 1 procent.

Meer faillissementen in mei
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is in mei gestegen. Er zijn vijf bedrijven meer failliet verklaard dan in april. Het aantal uitgesproken faillissementen lag onverminderd op een laag niveau.

Hoogste prijsstijging koopwoningen sinds mei 2001
Bestaande koopwoningen waren in mei 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na april 2001. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan.



Bbp krimpt met 0,8 procent in eerste kwartaal 2021
Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2021 met 0,8 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is vooral toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 was de omvang van het bbp 2,4 procent kleiner.

Bron: Centraal Bureau Statistiek 

Publicatiedatum: