Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Meer gezocht naar op gas koken in plaats van elektrisch'

Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan keukens blijkt dat in de afgelopen vier jaar er maandelijks meer dan 2 miljoen zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd naar keukens. Dit Meldt Marktdata.nl. En het zoekvolume is de afgelopen paar jaar fors gestegen. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2017 nog slechts 1,6 miljoen zoekopdrachten, in het jaar 2020 werd er maandelijks gemiddeld 3 miljoen keer gezocht naar keukens. Daarmee is het zoekvolume in drie jaar tijd bijna verdubbeld. In hoeverre neemt het zoekvolume naar keukens toe of af? Onderstaand figuur toont de jaarlijkse mutatie van het zoekvolume.



Het zoekvolume steeg in het jaar 2018 met 3 procent, waarna de groei van het zoekvolume toenam tot 25 procent in het jaar 2019. In 2020 nam het zoekvolume toe met 44 procent.
In januari en in het vierde kwartaal wordt er relatief veel gezocht naar keukens. In november wordt er het meest gezocht naar keukens. Deze maand vertegenwoordigt 10 procent van het jaarlijkse zoekvolume.



Elektrisch versus gas
In het kader van de energietransitie is er gekeken naar de verhoudingen van het zoekvolume van zoekopdrachten met de term elektrisch in relatie tot gas. Hoe vaak wordt er naar elektrisch en gas gezocht? Onderstaand figuur toont het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten over de afgelopen vier jaar waarbij in de zoekterm elektrisch of gas in relatie tot (soorten) keukens is opgenomen.



Er werd ruim 55.000 keer per maand gezocht op zoekopdrachten met de term gas er in. De term elektrisch werd gemiddeld ruim 36.000 keer per maand gebruikt in de zoekopdrachten. Over de jaren 2017 t/m 2020 komt daarmee het aandeel van gas op ruim 60% uit tegenover een aandeel van 39,6% voor elektrisch. Deze aandelen zeggen weinig over de marktaandelen in de praktijk. Wel is het interessant om te kijken of er verschuivingen plaatsvinden in het zoekvolume, die dan op een trend duiden.



Terwijl het zoekvolume van elektrisch jaarlijks vrij stabiel groeit tussen de 21% en 27%, laat het zoekvolume van gas een ander verloop zien. In het jaar 2018 daalde dit zoekvolume nog met 22% en in het jaar 2019 steeg het zoekvolume van gas met 12% ten opzichte van het voorgaande jaar. In het jaar 2020 steeg het zoekvolume van gas maar liefst 49%. Dat terwijl de groei van het zoekvolume van elektrisch bleef steken op 27%. Het lijkt er dan ook op dat de corona crisis de aandacht voor de energietransitie heeft afgeleid. Onderstaand figuur toont de procentuele verhouding in het zoekvolume en illustreert de ontwikkelingen het duidelijkst.



In het jaar 2020 vertegenwoordigde gas 60 procent van het totaal. Daarmee is het aandeel van gas in één jaar met vier procent toegenomen.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl         
www.marktdata.nl             

Publicatiedatum: