Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Financiële dienstverlener durft voor de meest duurzame oplossing te kiezen

Interface en Achmea werken samen aan Achmea’s ambitieuze doelstelling om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Achmea ziet dit als een morele keuze, maar ook als een logisch noodzakelijke, omdat deze past bij de aard van hun bedrijvigheid: het beheersen en overnemen van risico’s. Vanuit het credo ‘practice what you preach’ doet Achmea zelf al het mogelijke om een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030 te bereiken.



Al meer dan 12 jaar vormen Interface en Achmea een bondgenootschap dat elkaar blijft inspireren om steeds een stapje verder te zetten voor een gezonder klimaat en een kleinere voetafdruk. Theo Peters, Product owner Duurzaamheid bij het Facilitair Bedrijf van Achmea: “Verduurzamen kun je niet alleen. We vinden het belangrijk dat zowel onze medewerkers als samenwerkingspartners ons gedachtegoed delen en hier actief aan bijdragen. Onze ambities zijn dan ook duidelijk terug te zien in onze kantoorpanden: mede samen met Interface transformeren we de werkvloer tot een duurzaam visitekaartje, waar onze ambities tot leven komen en voor iedereen zichtbaar zijn.”

Durven en doen
De relatie tussen Interface en Achmea is meer dan alleen leverancier en afnemer. Het is een team effort, beaamt ook Ferdy Thoonen, accountmanager bij Interface: “Achmea durft voor de meest duurzame optie te gaan, ondanks dat dit vaak een relatief onbekend en spannend alternatief is. De keuze voor klimaat staat voor hen altijd voorop. Dat geeft ons de ruimte om te blijven vernieuwen: mede dankzij het vertrouwen kunnen wij onze producten nog verder ontwikkelen en verbeteren, zo versnellen we de transitie echt samen.”



Groene stip op de horizon

Achmea heeft haar ambities geformuleerd en het plan van aanpak voor een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030 ligt klaar. Dat blijft zeker niet alleen bij grootste plannen en groene dromen, het draait ook om actie. De duurzame strategie sijpelt door alle vezels, van diensten tot inkoopbeleid en de keuze voor samenwerkingspartners. Peters: “We hebben duidelijk in kaart gebracht waar we naartoe willen, nu werken we stap voor stap toe naar die groene stip op de horizon. Alle keuzes die we maken worden gedaan met onze voetafdruk in het achterhoofd. We vragen onszelf steeds af: hoe kunnen we het nog beter doen? Onze partners en leveranciers moeten wel mee kunnen in deze ambitie; samen zoeken we continu naar nieuwe mogelijkheden en innovaties. We willen met leveranciers werken die ons blijven inspireren.

Ondanks dat we vaak denken te weten wat we willen, staan we altijd open voor nieuwe invalshoeken. Interface komt regelmatig met een nóg duurzamer alternatief dan we vooraf in gedachten hadden, zoals de nieuwe CO2-neutrale tapijttegelcollectie met CQuest™Bio backing. Dat deze backing de CO2-voetafdruk van de tapijttegel nog verder verlaagt en het percentage biobased en recycled content nog verder om hoog brengt, was totaal nieuw voor ons. Ondanks dat het voor ons onbekend is, vertrouwen we volledig op de duurzame expertise en input van Interface. Zulk soort voorbeelden werken motiverend: zo worden we steeds aangemoedigd om nog een stapje verder te gaan in de transitie."



Een tweede leven
Met zes kernlocaties door het hele land, is het verduurzamen van Achmea’s werkomgeving een belangrijk onderdeel van de transitie. Vanuit projectmanagement Huisvesting kijken we telkens eerst welke eigen middelen refurbished kunnen worden. Zo heeft Interface bij projecten in Tilburg en Apeldoorn meer dan 60% van de bestaande vloer kunnen reinigen en hergebruiken. Voor alle vormen van inkoop geldt: maak zoveel mogelijk gebruik van wat er al is. Als hergebruik of refurbished niet mogelijk is wordt er naar tweedehands alternatieven gezocht. Pas als het écht niet anders kan wordt er iets nieuws ingekocht, maar dan wel circulair geproduceerd zodat het in toekomst hergebruikt kan worden.

Een goed voorbeeld is het ReEntry programma van Interface en samenwerkingspartner Sparo, wat ervoor zorgt dat tapijttegels meer dan één keer gebruikt worden. Peters: “Het contract met Interface is zo opgesteld dat zij de materialen altijd terugnemen als we het niet kunnen hergebruiken. Wat bij ons geen tweede leven heeft kan dan naar een andere bestemming.”

Werkvloer als showcase
Stap voor stap worden de kantoren van Achmea grondig onder handen genomen, altijd met de duurzame ambitie in het achterhoofd. Inmiddels zijn de kantoren in Leeuwarden en Amsterdam volledig ingericht met refurbished meubilair. Henk Romeijn, Ketenmanager Corporate Real Estate Management (CREM) bij Achmea: “Waar we voor staan moet zichtbaar worden in onze panden. Het laat zien dat we niet alleen roepen duurzaam te willen zijn, maar het ook daadwerkelijk doen. Waar vroeger veel ingekocht werd op prijs, kijken we nu voornamelijk naar de impact. Alles moet kloppen met onze ambities, die staan bovenaan de ladder in het keuzeproces.”

Een duurzame werkomgeving heeft volgens Peters ook een inspirerende werking op het personeel en bezoekers: “Een circulaire inrichting heeft een verhaal te vertellen, het opent gesprekken en zorgt voor een grotere bewustwording. Het maakt onze duurzame ambities zichtbaar en tastbaar. Datgeen waar we voor staan moet tot leven komen in onze panden. Zo hebben we Interface tapijttegels laten maken waarop de SDG (Sustainable Development Goals) uitgelegd staan. Alle tegels vormden samen een ‘groene loper’ waar men over binnenkwam bij een Achmea congres in Zeist. Het was de aftrap van een speciale roadshow, een interne campagne die langs alle vestingen zou gaan om ons duurzame gedachtegoed uit te dragen aan de medewerkers. Corona gooide helaas tijdelijk roet in het eten, maar we pakken dit zeker weer op zodra het weer kan.”

Projecten om trots op te zijn
Naast de hierboven genoemde speciale SDG-tegels hebben Achmea en Interface samen al veel duurzame projecten gerealiseerd, waarmee de CO2-uitstoot van Achmea aanzienlijk is verlaagd. Voorbeeld: met 1.000m2 aan CO2-neutrale vloeren worden al tien metrische tonnen aan CO2 bespaard. Dit is net zo veel als een autorit van 39.370 kilometer. Dat smaakt naar meer, aldus Peters: “We willen blijven vernieuwen, en we zijn blij dat dit met Interface keer op keer lukt. Dat is precies wat onze samenwerking zo waardevol maakt. We hebben dezelfde ambities, en bouwen gezamenlijk aan een beter klimaat met zo min mogelijk uitstoot.”

Meer informatie:
Interface
www.interface.com

Achmea
www.achmea.nl 

Publicatiedatum: