Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GLUE eert vier Creative Citizens of Honour

De tweede editie van het event GLUE amsterdam connected by design introduceert niet alleen GLUE TV in samenwerking met de creatieve mediapartner A'DAM&Co. en SALTO vanuit de A’DAM Toren. GLUE viert ook de Amsterdamse creativiteit, diversiteit en identiteit door jaarlijks een viertal Amsterdammers te eren met de Creative Citizen of Honour. Dit jaar worden de ontwerpers Maria Blaisse en Geke Lensink, architect Lyongo Juliana en directeur van Pakhuis de Zwijger en WeMakeTheCity Egbert Fransen in de schijnwerpers gezet.



Het is geen prijs, maar een waardering voor hun inzet. Lensink, Juliana, Blaisse en Fransen geven creativiteit in de stad een podium, stimuleren de ontwikkeling ervan of verbinden de creatieve wereld, aldus de GLUE-initiators David Heldt, Janine de Jong en Guus van Maarschalkerweerd. De vier ‘ereburgers’ dragen op hun beurt de waarden van GLUE uit.

Zo brengt Egbert Fransen de stad van dromers, makers, doeners, denkers, activisten, designers, kunstenaars, architecten en stadsmakers samen. Dat doet hij als directeur van Pakhuis de Zwijger, platform voor creatie en innovatie en het festival WeMakeTheCity. Hij is directeur van de Cultuurfabriek en heeft tal van initiatieven mede opgezet, zoals Women Inc.

Vooral vanuit Pakhuis de Zwijger geeft hij met een dagelijkse programmering de creatieve industrie een levendig podium. In debatten, lezingen en discussies laat hij het licht schijnen op complexe en urgente stedelijke vraagstukken. Dat gebeurt op eigen initiatief en in samenwerking met partners als overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en burgerinitiatieven. Tijdens GLUE, dat eveneens deelnemers stimuleert om activiteiten te initiëren waarmee ze de creativiteit een zichtbare plek, gezicht en stem kunnen geven, zal Pakhuis Zwijger lezingen organiseren rondom het thema van GLUE: The City is Ours.

Maria Blaisse is al decennia verbonden met de stad en is blij dat GLUE Amsterdam in het centrum van de aandacht plaatst. “Ik ben een voorstander van dit niet te grote en te commerciële event dat het specifieke karakter van de stad laat zien; al die beeldschone creatieve plekken zijn voor iedereen per fiets bereikbaar”, zegt de eigenzinnige interdisciplinaire kunstenaar. Blaisse studeerde in 1968 af aan de Gerrit Rietveld Academie waar ze maar liefst zeventien jaar textiele vormgeving doceerde. Ook heeft ze door internationale gastdocentschappen talloze creatieven geïnspireerd.

Vanuit haar studio op het Bickerseiland werkt Blaisse aan haar diepgaande en voortdurende onderzoek naar vormen en materialen waarbij beweging centraal staat. Met vilt, de rubber binnenband of bamboe maakt zij sculpturaal werk waarmee ze aansloot bij disciplines zoals mode, architectuur, kunst, dans en muziek in een tijd waarin dat lang niet zo gangbaar was als nu. Blaisse creëert een eigen universum met een onuitputtelijke vormentaal in samenwerking met onder andere de Japanse modeontwerper Issey Miyake en het gezelschap Iso Contemporary Dance in New York, het Deense textielmerk Kvadrat en het Nederlandse onderzoeksplatform Slow Research Lab.

Ook Lyongo Juliana is GLUE’s Creative Citizen of Honour. “Ik vind het bijzonder dat wat ik doe gezien en gewaardeerd wordt’, zegt hij erover. De architect die in Curaçao opgroeide is directeur Caribische regio bij het internationale architectuurbureau OZ Caribbean in Amsterdam en een rolmodel die jonge architecten met een migratieachtergrond meer stem wil geven.  

Juliana heeft een missie. Hij is betrokken bij het programma Designing Cities For All in Pakhuis de Zwijger dat focust op het bijdragen van ontwerpers en architecten aan het vormgeven van inclusieve steden voor en door iedereen, waar iedereen zich thuisvoelt. Als eerste Architect in Residence (AiR) van Arcam onderzocht Juliana vorig jaar de mate van diversiteit en inclusiviteit in de Amsterdamse architectuur. “Doordat 56 % van de Amsterdammers een migratieachtergrond heeft, waarvan 36% een niet-westerse, kun je niet blijven ontwerpen vanuit een ‘witte visie’. In een stad met zo’n rijkgeschakeerde bevolking vraagt de actualiteit erom dat architectuuropgaven anders worden geformuleerd vanwege de veranderingen in de demografische samenstelling en daarmee van de behoeftes van de Amsterdamse bevolking.”

Tot slot ontwerper Geke Lensink die na haar studie aan de kunstacademie ArtEZ begon als ontwerper van interieurs, beursstands en tentoonstellingen. In 2008 gooide ze het roer om en startte als zelfstandig ontwerper van meubels en keramische producten voor onder andere Brothers and Sons (waar ze samen met designer Jesse Visser art director is), Cor Unum en Heinen Delfts Blauw. Voor haar eigen collectie getiteld Souvenir ontwerpt Lensink met een welhaast Japans oog voor detail, tactiliteit, materiaalkeuze en -afwerking, een serie limited editions, zoals stoelen, krukjes, vazen en kleden. De ontwerper toonde vorig jaar tijdens GLUE aan dat ze met de zorgvuldige keuze voor diverse locaties en presentaties een nieuwe groep verzamelaars en designliefhebbers aan zich kan binden.

De vier ambassadeurs van GLUE zullen als Creative Citizen of Honour de kleurrijkheid, creativiteit en diversiteit van de stad Amsterdam weerspiegelen, uitdragen en verrijken. Op 3 september, voorafgaand aan de vierdaagse designroute, worden zij op het podium in de kleine zaal van Paradiso geëerd.

GLUE amsterdam connected by design wordt gehouden van 16 t/m 19 september 2021

Meer informatie:
GLUE Amsterdam
glue.amsterdam 

Publicatiedatum: