Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schotse ontwerper herdenkt klassieke EameS

In de twee jaar sinds Ian Callum zijn functie als designdirecteur bij Jaguar opgaf, heeft de Schotse ontwerper heel wat moeten doorstaan. Een nieuw designbureau lanceren terwijl de pandemie woedt, was zijn eerste uitdaging. Het was ook moeilijk om vanaf de zijlijn toe te kijken hoe zijn geliefde alma mater afweek van de designrichting die hij mee had bepaald. Zijn nieuwe bureau, CALLUM Designs, is vrij van de complexiteit die het werken voor een groot autobedrijf met zich mee kan brengen.

Dat wil niet zeggen dat het nieuwe bureau een free for all is. Het eerste project van CALLUM greep terug naar de tijd voor Jaguar en de eerste generatie van de Aston Martin Vanquish, een van Ian Callums beroemdste auto-ontwerpen. Het resultaat was een gelimiteerde oplage die de Vanquish met een frisse blik, nieuwe technologie en een nieuw niveau van raffinement onder de loep nam. Hoewel het nog steeds zijn weg zoekt in een onzeker werklandschap, hebben Callum en zijn team verschillende andere projecten lopen, waaronder de langverwachte Kincsem 'Hyper-GT', evenals een ontwerp voor Prodrive's BRX T1 woestijnracewagen.

Het bedrijf wil ook verder gaan dan auto-ontwerp en we spraken met Callum en creatief ontwerper Aleck Jones, over hun volgende stappen. Callum heeft een groot deel van 2020 op afstand gewerkt vanuit zijn huis in Schotland, maar het team keert langzaam terug naar het hoofdkwartier in Warwickshire. De meeste creatieven zijn mensen - we communiceren graag,' geeft de ontwerper toe via de alomtegenwoordige Zoom-link. Zelfs als ze weer op volle sterkte zijn, blijft het een relatief kleine groep. De grootte van de studio is nu goed voor mij,' zegt Callum. 'Ons team is veel jonger dan ik, en misschien zijn mijn doelstellingen een beetje anders dan die van hen - maar ik wil gewoon dingen doen die ik leuk vind.'

Een stoel hoeft geen crashtest te doorstaan, dat is verfrissend.
Een ander facet van design dat Callum graag wil verkennen is meubilair. CALLUM's eerste uitstapje naar meubels is een lounge stoel, eentje die zijn inspiratie haalt uit een bekende moderne bron, en hedendaagse materialen en afwerking toevoegt aan een verfijnde nieuwe vorm.

Het CALLUM-team heeft een goede relatie met de Schotse firma Bridge of Weir, een van de best beoordeelde leerleveranciers voor de auto-industrie. We daagden onszelf uit met wat we konden doen,' zegt creatief ontwerper Aleck Jones. We hebben ongeveer tien verschillende materiaalbenaderingen voor de stoel bekeken. Het uitgangspunt was de Eames Lounge Chair en Ottoman uit 1956, een icoon dat al lang bestaat, maar dat volgens de ontwerpers fysiek en visueel lichter kan worden gemaakt. Het plan is om naast hout en carbon ook wol en vilt te gebruiken als onderdeel van de bekleding.

Naast de stoel zijn er nog een aantal Vanquish-modellen in beperkte oplage te assembleren, en staan er nog andere automobielprojecten op stapel. CALLUM Designs lijkt tegemoet te komen aan de wens van de oprichter om iets anders te doen.

Bron: Wallpaper

Publicatiedatum: