Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flinke toename webshops huis- en tuinartikelen

In het eerste kwartaal van 2021 werden ruim 30.000 bedrijven opgeheven, ruim 9000 minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4700 bedrijven met meer dan één werkzame persoon opgeheven. Het aantal nieuw opgerichte bedrijven bedroeg 57.000 ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Eerder berichtte het CBS al dat het aantal bedrijfsopheffingen in 2020 ruim 20 procent hoger was dan in 2019. In het eerste kwartaal van 2021 lag het aantal opheffingen in alle bedrijfstakken lager dan een jaar eerder.

Het aantal bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon was het eerste kwartaal van 2021 met 4 655 lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020 (5 060). Het aandeel bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon steeg wel van 13 naar 15 procent.  

Aantal bedrijfsoprichtingen vrijwel gelijk aan vorig jaar
Het aantal nieuw opgerichte bedrijven was in het eerste kwartaal van 2021 aanzienlijk hoger dan het aantal bedrijfsopheffingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn ongeveer 57 duizend bedrijven opgericht, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Ook het aandeel opgerichte bedrijven met één werkzame persoon was voor beide periodes ongeveer gelijk: 92 procent.

FOTO TER ILLUSTRATIE © Ratz Attila | Dreamstime.com

Vooral veel nieuwe webwinkels
Bij de branches met de bedrijfsoprichtingen met meer dan één werkzame persoon is de detailhandel via internet ook goed vertegenwoordigd; de top 5 bestaat zelfs volledig uit verschillende typen webwinkels. Het totaal aantal opgerichte webwinkels is 1050. 

Vooral op het gebied van huis- en tuinartikelen nam het aantal webshops flink toe, zo blijkt uit bovenstaand staatje. In het eerste kwartaal van 2020 werden er 145 digitale winkels opgericht, in het afgelopen kwartaal waren dat er 200.

Bron: CBS

Publicatiedatum: