Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In 2050 heeft de overheid het doel gesteld om volledig circulair te zijn"

In lijn met de kernwaarde Respect Nature staat de afdeling R&D van Jaga nooit stil in de zoektocht naar efficiënter en duurzamer materiaalgebruik. Zo ook bij de Oxygen2 ventilatie-unit. De Oxygen2 is het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Er zijn nog wel stappen te behalen met betrekking tot circulariteit. Daarom heeft Jaga dit jaar de ventilatie-unit tegen het licht gehouden en vernieuwd. 



Refurbishment

In 2050 heeft de overheid het doel gesteld om volledig circulair te zijn. Productieprocessen moeten efficiënter gebruik maken van grondstoffen én duurzame hernieuwbare grondstoffen. Ook moeten er nieuwe productiemethodes ontwikkeld worden om volledige circulariteit te bereiken. Bij de vernieuwing van de Oxygen2 is vooral gekeken naar refurbishment en materiaalgebruik. De losse componenten van de Oxygen2 kunnen voortaan individueel vervangen, aangepast of geüpgraded worden. Het is niet meer nodig als een component defect is, om het volledige toestel te vervangen. Dit draagt bij aan de levensduur en lagere kosten op de lange termijn.

Duurzamere materiaalsoort
Ook is er gekeken naar het materiaal van de behuizing van het toestel. Op dit moment heeft de Oxygen2 een gepoederlakte verzinkte stalen behuizing. Dit zorgt voor een hogere LCA-waarde en een hoger gewicht. De behuizing gaat vanaf nu gemaakt worden van het duurzame materiaal EPP; Expanded Polypropylene. Het is een lichtgewicht materiaal met een hoge elasticiteit, lage samendrukbaarheidsfactor en kan terugkomen in de oorspronkelijk vorm. Omdat EPP bestaat uit één materiaalsoort, namelijk polypropyleen, is het gemakkelijk te recyclen. Bovendien vereist de productie van EPP geen VOS (Vluchtige Organische Stoffen), chloorfluorkoolstof of andere verbindingen die worden beschouwd als schadelijk voor het milieu.


De vernieuwde Oxygen2 ventilatie-unit.

BENG-eisen
Sinds 1 januari 2021 zijn de BENG-eisen opgenomen in het bouwbesluit. Aanvullend hierop is de nieuwe indicator TO-juli ingevoerd om oververhitting in woningen tegen te gaan. Deze indicator geeft het risico op temperatuuroverschrijding weer en wordt bepaald aan de hand van de berekende koelbehoefte over de maand juli in de BENG-berekening volgens NTA 8800. De Oxygen2 voldoet aan al deze nieuwe eisen. In de zomer kan de Oxygen2 ingezet worden voor nachtkoeling om de binnentemperatuur enkele graden te laten zakken. Oxygen2 werkt namelijk zonder lange toevoerkanalen die vaak in de warme vloer ingestort zijn. Het kan standaard worden ingesteld bij 25 °C binnen en een buitentemperatuur tussen de 12 °C en 19 °C.

Decentrale ventilatie
Dankzij al deze aanpassingen is de Oxygen2 helemaal klaar voor een duurzame toekomst. Het toestel is volgens TNO onderzoek het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Het onderzoek geeft aan dat Oxygen2 het minste ventilatieverlies heeft en dit terwijl de luchtkwaliteit zeer goed blijft. CO2 en vocht worden goed afgevoerd. De resultaten geven aan dat centrale WTW zonder CO2 detectie minder zuinig presteert dan het decentrale Oxygen2 systeem met vraagsturing. Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor wordt er in elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, perfect geventileerd. De kant-en-klare ventilatie-unit kan los geplaatst worden, maar ook optioneel ingebouwd worden in een Low-H2O radiator van Jaga.

Meer informatie:
Jaga
www.jaga.nl 

Publicatiedatum: