Retail Risk Index 2021: Aardverschuiving in het winkellandschap?

'Er lijkt een kentering plaats te vinden: dichtbij en online winkelen is zo gek nog niet'

'De afgelopen jaren zagen we de risico’s dat een winkel sluit
gestaag toenemen. Begin 2020 bereikte de Retail Risk Index zelfs de hoogste score in de afgelopen 10 jaar. Wat staat ons te wachten als de winkels weer open mogen? Wordt het een slagveld of zal er sprake zijn van een veerkrachtig herstel?'. 

In een artikel van Locatus worden de resultaten van de Retail Risk Index 2021 vanuit vijf dimensies bekeken:
1. Hoe verhoudt Nederland zich tot België?
2. Wat zijn de provinciale verschillen binnen een land?
3. Welke ontwikkelingen zien we voor de diverse typen
winkelgebieden?
4. Hoe vitaal of kwetsbaar zijn de verschillende branches?
5. Wat zijn de kenmerken van de overlevers?

Een blik op de woonboulevard in Enschede. FOTO AKOR

Achtergrond

De Retail Risk Indextoont risicoprofielen van winkels binnen winkelgebieden. Voor ruim 140.000 winkels in Nederland en ruim 120.000 winkels in België is de kans berekend dat winkels het komend jaar gaan overleven: de 'retail survival rate'. Alles op basis van data die continue worden verzameld door de buitendienst van Locatus.
De Retail Risk Index (RRI) voor 2021 is berekend op basis van:
1. Harde data over alle winkelpandmutaties van de afgelopen 10 jaar;
2. Extra factor waarin de verwachte impact van COVID-19 is meegenomen. De laatste component, de Corona Impact & Recovery Index, rangschikt alle 4.340 winkelgebieden in Nederland en België op de impact van corona en de economische gevolgen die te verwachten zijn.

1. Nederland vs. België
De RRI 2021 laat zien dat in Nederland momenteel 18% van alle
verkooppunten in de gevarenzone zit, in België is dat percentage iets hoger met ruim 20%. Ter vergelijking: de afgelopen jaren was het percentage feitelijke stoppers gemiddeld 10%.
Betekent dat nu dat 18-20% van de winkels gaat verdwijnen in 2021? Nee!
Allereerst zullen niet alle winkels in de gevarenzone stoppen. Stel dat 15% in 2021 stopt. In het verleden nam, ondanks de 10% stoppers, het aantal gevulde winkelpanden 'slechts' af met 0,5 tot 1% per jaar. Het merendeel van de winkelpanden wordt binnen afzienbare tijd weer
gevuld door andere winkeliers.
De vraag is dus vooral of er nog voldoende ondernemers durven in te stappen in de loop van 2021? Als die bereidheid serieus afneemt is het denkbaar dat er plotseling 5% minder gevulde winkelpanden zijn in 2021. En in sommige winkelgebieden kan dat percentage oplopen tot meer dan 10%, wat tot kaalslag zou leiden: rampzalig voor de beleving en levensvatbaarheid van een winkelgebied.

Hoe is momenteel de verdeling per risicoprofiel?
De RRI wordtuitgedrukt op een schaal van 50 (zeer laag risicoprofiel)
tot 150 (zeer hoog risicoprofiel). Een verkooppunt met een RRI > 120
valt in de groep met een verhoogd risicoprofiel, wat staat voor een
grote kans op stoppen in het komende jaar. In de grafiek ziet u de
situatie van begin 2021 in Nederland en België.

2. Provinciale verschillen
Het afgelopen decenniumzagen we in Nederland een trek van mensen naar de Randstad, waardoor provinciale gebieden duidelijk zwakker scoorden op de Retail Risk Index. In België zien we een vergelijkbare ontwikkeling.
In de aanloop naar 2020 zagen we dat de Nederlandse provincies Limburg, Drenthe, Groningen en Zeeland en de Belgische provincies Limburg (BE), Hainaut, Liège en Luxembourg steeds meer achterbleven op gebied van gezonde winkelgebieden.

Is er nu sprake van een omgekeerde beweging?
De noodzaakom dichtbij werk tewonen neemt af en in Nederland zien we de huizenprijzen buiten de Randstad harder stijgen. Wat betekent dat voor de Retail Risk Index? Zien we nu al dat winkelgebieden in de provincie sterker worden?
Op de korte termijn is dat niet het geval. De trend is recentelijk ingezet en verloopt geleidelijk. Veel winkelgebieden in gebieden met toenemende vergrijzing en ontvolking stonden er al slecht voor. De impact van Corona kan voor winkeliers in deze gebieden de nekslag betekenen. Ten opzichte van het landelijk gemiddeld (België 20.6%, Nederland 18.1%) scoren onderstaande provincies bovengemiddeld in
risicoprofiel.

Top 3 Provincies met hoogste risicoprofiel (RRI > 120)
België 
1. Limburg 26,2% 
2. Luxembourg 25,6% 
3. Hainaut 25,4% 

Nederland
1. Limburg 29,3%
2. Drenthe 23,6%
3. Groningen 23,0%

3. Verschillen per type winkelgebied
Winkelgebieden
zijn er in alle soorten en maten. Van een grote binnenstad tot een klein wijkcentrum. Tot voor kort hadden juist de binnensteden een grote aantrekkingskracht op mensen in de regio. Met drukke winkelstraten en ruim aanbod tot gevolg. Er lijkt een kentering plaats te vinden: dichtbij en online winkelen is zo gek nog niet. Met de kans op steeds weer nieuwe mutaties van het coronavirus kan onze manier van winkelen wel eens voorgoed veranderen.

Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven