'Winkelbeperkingen lokken idioot gedrag uit'

INretail roept het kabinet op winkels zo snel mogelijk groen licht te geven voor een normale openstelling nu het aantal ongewenste excessen groeit. Winkeliers worden gedupeerd door no show op gereserveerde tijdstippen en ondertussen zetten consumenten winkelreserveringstijdstippen op Marktplaats te koop.


Gemiddeld 20% van de afspraken wordt niet nagekomen. Foto Kasto80 | Dreamstime.com 


Wel afspraken, geen omzet

“Extreem is het voorbeeld van een winkelier die alle afspraken op dezelfde dag niet door zag gaan en zo geen omzet had. Achteraf bleken alle reserveringen afkomstig van hetzelfde IP-internetadres. Ondernemers worden zo kapot gemaakt.” Uit onderzoek van INretail werd al duidelijk dat de helft van de te reserveren tijdstippen open blijven staan en gemiddeld 20% van de afspraken niet wordt nagekomen. Dit percentage stijgt en tegelijk worden spontane klanten teleurgesteld omdat hen de entree tot de winkel ontzegd moet worden door kopen op afspraak. 

Handel in reserveringstijden
Inmiddels ontstaat op Marktplaats handel in reserveringstijden voor populaire winkels. “Daar verdienen mensen geld mee, terwijl de winkel zelf door alle regels zwaar verlies lijdt. De beperkingen voor winkelen moeten er zo snel mogelijk vanaf.”

Vlucht over de grens
In België gaan op 26 april de winkels weer open. INretail voorziet dat het zuiden van Nederland dan massaal de grens over zal gaan om te winkelen. “Je kunt het uittekenen. Met een lang weekend op komst vanwege koningsdag en alle winkelbeperkingen in eigen land is het logisch om bij de zuiderburen te gaan shoppen. Hoe langer hier onnodig strenge winkelbeperkingen gelden, hoe meer ondernemers verdwijnen en banen verloren gaan, terwijl in de praktijk is bewezen dat consumenten veilig kunnen winkelen.” 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven