Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Gevolgen coronacrisis lijken een positief effect te hebben op de woondetailhandel'

De stand van de woonbranche economische barometer is in maart voor de vierde maand op rij gedaald. De barometer sloot de maand af op een stand van -8,8. Dat is een daling van ruim vier punten ten opzichte van de voorgaande maand. De positieve cijfers over de woningmarkt en het producentenvertrouwen konden niet opboksen tegen de sterke omzetdaling van de woondetaillisten als gevolg van de overheidsmaatregelen en de negatieve stand van het consumentenvertrouwen.

De Woonbranche economische barometer is ontwikkeld in en voor een normale marktsituatie, dus zonder coronapandemie. Vooralsnog lijken de gevolgen van de coronacrisis een positief effect te hebben op de woondetailhandel. Men brengt meer tijd thuis door en de bespaarde budgetten op het gebied van vakanties en horecabestedingen worden voor een belangrijk deel besteed aan producten voor in en om het huis. De lockdown die met name de horeca en non food detailhandel treffen zorgen momenteel echter voor een sterke omzetdip.

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand februari 2021 uitgekomen op -29,8. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in februari een afname van de omzetwaarde van 29,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden volgens het CBS. Het volume nam zelfs met 31,9 procent af. Deze daling wordt volledig veroorzaakt door de lockdown situatie die medio december van kracht werd. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus leidden tot een ongekende krimp van de omzet. Ten opzichte van januari is er echter wel sprake van enige verbetering.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in maart 2021 nagenoeg hetzelfde gebleven als een maand eerder, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -18, tegen -19 in februari 2021. Consumenten waren in maart iets minder negatief over de economie dan in februari. De deelindicator economisch klimaat ging van -41 naar -39. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten iets minder ongunstig dan in februari.

Producentenvertrouwen
In maart 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterd. Het producentenvertrouwen ging van 0,1 in februari naar 3,4 in maart, aldus het CBS. Dat is de hoogste stand van het afgelopen jaar. De ondernemers in de industrie waren in maart optimistischer over de toekomstige bedrijvigheid dan een maand eerder. Ook oordeelden zij positiever over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef gelijk aan de voorgaande maand. Alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief.

Woningmarkt
In februari 2021 zijn er volgens cijfers van het CBS 16.871 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 9,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van januari werden er in februari wel 31,2 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 9,4. Dat is positief, maar wel een stuk lager dan in de voorgaande maand.

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl    
www.marktdata.nl 

 

Publicatiedatum: