Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eén op de vier interieurbouwers, woonmeubelfabrikanten en toeleveranciers profiteert niet van toegenomen vraag

'Het eerste half jaar van 2020 zagen we een forse daling van de omzet, de orderintake en het bedrijfsresultaat. Dit kwam door de uitbraak van de coronacrisis in maart van dat jaar. Een half jaar later zijn de resultaten weer terug op het niveau van voor de uitbraak. De eerste golf van corona heeft een zware wissel getrokken op de branche. Toen die onder controle was en mensen thuis moesten werken of hun werk verloren, gingen velen hun huizen opknappen. Dat zorgde voor een groei van omzetten, orderintake en bedrijfsresultaat.' 

Dat meldt de CBM conjunctuurmonitor, die de resultaten over de tweede helft van het coronajaar 2020 bevat. De online enquête is in januari 2021 ingevuld door 144 CBM-leden. "Dat is een mooie respons van 28%, waar we onze interieurbouwers, woonmeubelfabrikanten en toeleveranciers hartelijk voor bedanken", schrijft Kees Hoogendijk (foto), directeur CBM in het voorwoord. "In de vorige conjunctuurenquête, over de eerste helft van 2020, stond de uitbraak van de coronacrisis centraal. Een half jaar later bleek het werk in onze branche weer redelijk aan te trekken doordat Nederlanders massaal hun huis gingen opknappen. Dit positieve effect zien we nu terug in de resultaten over de tweede helft van 2020."

Het percentage bedrijven waar de bezetting van de productiecapaciteit verbeterde, steeg van 29% in de 1e helft van 2020 naar 41% in de2e helft. FOTO © BOGGY | Dreamstime.com 

Tweedeling
Het aantal bedrijven waar de omzet groeide, steeg van 37% naar 54%, een toename van 17%. In vergelijking met dezelfde periode van voor corona in 2019 is dat een toename van 4%. Bij ruim een kwart van de ondervraagden daalden de omzetten in de tweede helft van 2020. Eén op de vier bedrijven kon blijkbaar niet profiteren van de toegenomen vragen naar meubelen en onderhoudswerk. Ook dit percentage is vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar eerder. Het laat de tweedeling in onze branche zien. Het aantal bedrijven met een hogere order intake is in de periode vóór de lockdown gestegen. Dat gaat natuurlijk hand in hand met de toegenomen omzetten in die periode. Het percentage bedrijven waar het bedrijfsresultaat verbeterde, steeg met 15% naar 50%. Daarnaast noteerde één op de vijf bedrijven (18%) een lager bedrijfsresultaat, vergelijkbaar met het niveau van eind 2019.

Kijkje in de fabriek van Jess. FOTO TER ILLUSTRATIE

Productiecapaciteit
Het percentage bedrijven waar de bezetting van de productiecapaciteit verbeterde, steeg van 29% in de eerste helft van 2020 naar 41% in de tweede helft. Bij 15% verslechterde de bezetting van de productiecapaciteit. Ruim een kwart van de ondervraagden heeft het afgelopen half jaar meer medewerkers aangenomen. Een half jaar geleden was dat met 16% nog beduidend minder. Het aantal bedrijven dat het afgelopen half jaar meer investeerde, steeg van 30% naar 41%. Tegelijkertijd daalden de investeringen bij 1 op de 5 bedrijven (19%).

Verwachting
Ondanks de verbeterde resultaten zijn de bedrijven duidelijk minder positief over de ontwikkelingen in de tweede helft van 2021. Dat is logisch omdat we al meer dan drie maanden in lockdown zijn en een avondklok hebben. Slechts 1 op de 4 bedrijven (24%) verwacht omzetgroei, een hogere orderintake (24%) en een beter bedrijfsresultaat (28%). Ook de verwachtingen over de toename van personeel (17%) blijven achter. Het percentage bedrijven dat verwacht meer te gaan investeren (29%) is ook flink lager dan dezelfde periode in 2019 (42%). Het percentage bedrijven dat de tweede helft van 2020 winst maakte, is met 8% gestegen naar 60%, 40% van de bedrijven maakte dus geen winst. Het percentage bedrijven dat verlies leed, daalde van 24% naar 16%.

Lees hier het complete rapport.