Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Beddenbranche Trendmonitor 2021 van Marktdata.nl:

'Sterke opmars koudschuim hoofdkussens'

Uit de Beddenbranche Trendmonitor 2021 blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders een zijslaapkussen prefereert boven een rug- of buikslaapkussen. Ruim 62% van het zoekvolume naar hoofdkussens betreft een zijslaapkussen en dit aandeel neemt sinds het vierde kwartaal van 2020 alleen maar toe. Dat meldt Marktdata.nl.

Uit de database van zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan bedden en beddengoed blijkt dat in de afgelopen vier jaar er maandelijks ruim 126.000 zoekopdrachten in Nederland zijn uitgevoerd naar kussens. En het zoekvolume naar kussens is de afgelopen paar jaar sterk toegenomen. Betrof het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten in 2017 nog 86.000 zoekopdrachten, in het jaar 2020 werd er maandelijks gemiddeld 194.000 keer gezocht naar een (hoofd)kussen.

Soorten hoofdkussens
Er worden drie hoofdtypes kussens onderscheiden: zij-, rug- en buikslapers. Onderstaand figuur toont de procentuele verhouding van het zoekvolume over de afgelopen vier jaar naar de verschillende type hoofdkussens.


Aandeel in het zoekvolume afgelopen vier jaar.

62 procent van de zoekopdrachten naar een van de drie type hoofdkussens heeft betrekking op een zijslaper. Ruim 28 procent van het zoekvolume betreft buikslapers. Krap 10 procent van de zoekopdrachten heeft betrekking op een rugslaper.

Onderstaand figuur toont de voortschrijdende procentuele jaarmutatie van het aantal zoekopdrachten waarin de drie soorten kussens voorkomen. Daaruit blijkt dat de groei van het aantal zoekopdrachten van met name buik- en zijslapers sinds de corona crisis sterk is toegenomen. De relatief sterke groei van het zoekvolume van rugslapers in het jaar 2019 is in het jaar 2020 omgebogen naar een relatief zwakke groei. Bij aanvang van de corona pandemie groeide de vraag naar buikslapers het sterkst. In het laatste kwartaal van 2020 steeg de vraag naar zijslapers het sterkst.


Voortschrijdende procentuele jaarmutatie aantal maandelijkse zoekopdrachten.

Materiaalsoorten
Naar welke materiaalsoorten van hoofdkussens wordt er het meest gezocht? Bij deze analyse is een aantal materiaalsoorten van hoofdkussens onderscheiden zoals in onderstaand figuur weergegeven. Deze indeling is tot stand gekomen op basis van de meest voorkomende zoektermen. Het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten van een soort hoofdkussen is een optelsom van alle verschillende zoekwoordcombinaties waarin het soort (hoofd)kussen voorkomt.


Gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten afgelopen vier jaar.

De procentuele verdeling van de onderscheiden materiaalsoorten van hoofdkussens ziet er als volgt uit.Aandeel in het zoekvolume afgelopen vier jaar.

Bijna een kwart van het zoekvolume naar materiaalsoorten van hoofdkussens heeft betrekking op een bamboe hoofdkussen. Op de tweede plaats staat traagschuim met een aandeel van 19,0 procent in het zoekvolume. De jaarlijkse mutatie van het zoekvolume van de meest gezochte materiaalsoorten van hoofdkussens is in onderstaand figuur weergegeven.


Jaar-op-jaar ontwikkeling van het zoekvolume.

Wat opvalt in bovenstaand figuur is de sterke opmars van koudschuim hoofdkussens in het jaar 2019. Daarnaast zien we dat dons, wol en kapok een toenemende populariteit genieten. Relatief teruglopende populariteit zien we bij memory foam, foam en bamboe.

Meest gezochte merken en winkelformules
Terwijl Ikea bij veel productgroepen een dominante positie heeft als het gaat om meest gezochte merken en winkelformules voor woonproducten, moet Ikea bij hoofdkussens twee andere merken voor zich dulden. Bijna een kwart van het zoekvolume naar merken en winkelformules op het gebied van hoofdkussens komt voor rekening van Silvana. Op de tweede plaats staat Tempur met 14,1 procent van het zoekvolume, gevolgd door Ikea met 12,2 procent. Benieuwd naar de volledige ranglijst en de jaarlijkse top-10 van merken en winkelformules op het gebied van hoofdkussens? Je vindt het in de Beddenbranche Trendmonitor 2021.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl  
www.marktdata.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven