Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Schaarse en steeds duurdere grondstoffen zetten textiel-, hout- en meubelproductie onder druk

“Sedert geruime tijd hebben de bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie fors te kampen met een beperkte beschikbaarheid aan bepaalde grondstoffen (bv. textielvezels zoals nylon, polyes[1]ter en acryl, hout en houten plaatmateriaal, schuimvullingen voor matrassen en zetels, enz.) en steeds verder stijgende prijzen. Dit leidt niet alleen tot vertragingen in de productie en langere wachttijden voor de klanten, maar ook tot verdere druk op de marges die door de COVID19-pandemie al een klap hadden gekregen”, zo stelt Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.


Fa Quix van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

De coronapandemie en de door de verschillende overheden getroffen maatregelen op Belgisch, Europees en internationaal vlak liggen mee aan de oorsprong van de huidige ontwikkelingen, onder meer door de (tijdelijke) sluitingen van bedrijven en productie-eenheden, onderbrekingen in de toeleveringsketens o.a. uit Azië, het wereldwijde tekort aan containers, alsmede handelsbeperkingen binnen Europa, enz. En het Suez-incident met het Evergreen-containerschip maakt het allemaal nog erger.

Textiel: forse stijging synthetische textielvezelprijzen sinds eind 2020
Bij het begin van de coronacrisis in maart-april 2020 kenden de synthetische textielvezelprijzen een (lichte) daling. Tot het begin van het vierde kwartaal vorig jaar bleven de grondstoffenprijzen op dit iets lagere niveau. Naar het jaareinde toe (november-december 2020) begonnen de textielvezelprijzen geleidelijk aan te stijgen. Deze stijging zette zich begin 2021 versneld door. Polypropyleen kende de meest spectaculaire stijging met +25,7 % (februari 2021 t.o.v. januari 2020), en zelfs +34,0 % tegenover zes maanden geleden (september 2020). Maar ook voor nylon-, polyester- en acrylvezels zijn de prijs[1]stijgingen tussen +7,7 % en +14,6 % aanzienlijk tegenover begin 2020 (januari) en respectievelijk tussen +8,9 % en +20,5 % ten opzichte van september 2020. In maart 2021 ging deze stijgingsgolf onvermin[1]derd door.

Fa Quix, directeur-generaal Fedustria, licht toe: “Dit gebeurt allemaal op een moment waarop de textielindustrie nog steeds productieverlies lijdt door de pandemiecrisis en de eraan verbonden beperkende maatregelen. Het is dan ook onnodig te melden dat deze grondstoffenprijsstijgingen extra zwaar doorwegen voor de bedrijven.”

Hout en meubel: prijzen voor gezaagd hout, verpakkingshout en plaatmateriaal aan ongeziene hoogtes
Grote prijsstijgingen worden ook vastgesteld voor hout en houten plaatmateriaal. Filip De Jaeger, adjunct-directeur-generaal Fedustria, verduidelijkt: “Verschillende factoren spelen een rol, waardoor de prijzen op een jaar tijd geweldig de hoogte zijn ingegaan: de combinatie van een grote vraag, onder meer door de stijgende populariteit van hout in de bouw, de toegenomen uitvoer naar de Verenigde Staten en China, en bevoorradingsproblemen bij kwaliteitsvol rondhout door de aantasting van naald[1]hout door de schorskever. Voor (tropisch) hout en plaatmateriaal, in eerste instantie multiplex, dat wordt ingevoerd van buiten de Europese Unie, komen daar nog eens transportproblemen bovenop.”

Ter illustratie verwijst Fedustria naar de houtprijsindex van de Duitse Federatie voor houten verpakkingen, HPE. Deze meldt voor het eerste kwartaal 2021 de volgende stijgingen:
• Hout voor palletten: +40,5 % in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020, +20,3 % in ver[1]gelijking met het vierde kwartaal van 2020;
• Verpakkingshout: +22,4 % op jaarbasis, +17,2 % tegenover het vierde kwartaal van 2020;
• Multiplex: +30,5 % op jaarbasis, +21,9 % tegenover het vierde kwartaal van 2020;
• OSB: +28 % op jaarbasis, +21,9 % tegenover het vierde kwartaal van 2020.

Prijzen voor gezaagd naaldhout zijn, afhankelijk van type en kwaliteit, op een jaar tijd tussen 30 % tot 70 % in prijs gestegen. Vergelijkbare ontwikkelingen zijn vast te stellen bij andere houtsoorten. Ook de prijzen voor houten plaatmateriaal, zowel voor structurele als decoratieve toepassingen, zijn fors toegenomen. Voor de komende maanden wordt niet dadelijk een kentering in deze ontwikkeling verwacht.

Matrassen en zitmeubelen: sterk gestegen prijzen voor vulschuimen en non-wovens
De matrassen- en zitmeubelsector lijdt dan weer onder de sterk gestegen prijzen voor vulschuim, en dit wegens een al dan niet kunstmatig tekort aan een van de basischemicaliën door een productiestop voor onderhoud en wegens overmacht bij enkele chemieconcerns. Non-wovens, gebruikt voor de pockets bij pocketveren en als interliner tussen schuim en stof of leder, worden nu eerder gebruikt voor de productie van mondmaskers en medische beschermkledij.

Vooruitzichten
Voor de komende maanden wordt niet dadelijk een ommekeer verwacht. Hierdoor zien de producenten uit de textiel-, hout- en meubelindustrie zich verplicht om snel gepaste maatregelen te nemen.

Bron: Fedustria


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven