Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gesprekken met designers, influencers, interieurtekenaars etc.

Marjolein Dekkers van Stijlcast: "Ik ben benieuwd naar de verhalen van de makers"

Een leuke podcast over interieur, design en styling. Die was er nog niet, vond interieurontwerper Marjolein Dekkers. En daarom besloot ze er zelf een te maken. Sinds oktober vorig jaar maakt ze Stijlcast. Inmiddels staan er 25 afleveringen online. Daarin gaat Dekkers in gesprek met toppers uit het Dutch Design (Piet Hein Eek en Design Studio Planq), influencers (Finntage en Huizedop), interieurtekenaars (Olga Adler en Marian van Olst), bladenmakers (Evelien Reich van Elle Decoration) en fotografen (Muk van Lil). Dekkers: "Ik ben altijd benieuwd naar wat mensen drijft om het mooiste te willen maken voor anderen."

"Stijlcast is eigenlijk precies wie ik ben: een mediameisje dat van interieurontwerpen houdt", zegt interieurontwerper Marjolein Dekkers.

Waarom ben je met Stijlcast begonnen?
"Eigenlijk ben ik met Stijlcast vooral in mijn eigen behoefte gaan voorzien. Ik was namelijk op zoek naar interessante podcasts met makers en ontwerpers. Maar die zijn er nauwelijks. Raar, want podcasts zijn natuurlijk hartstikke hot. Ik denk dat het ook komt omdat de branche heel erg visueel is ingesteld. We zijn allemaal druk met posts op Pinterest en Instagram. In de woonbladen gaat het ook vooral om de foto’s. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar ik miste de gesprekken met de makers, gesprekken over kennis en kunde en inspiratie. Wie is de man of vrouw achter het ontwerp of product? Waar halen ontwerpers hun inspiratie vandaan? Wat is het verhaal van een bedrijf of product? Dat zijn allemaal vragen waar ik het antwoord wel op wil weten. Eigenlijk is Stijlcast dus vooral een cadeautje aan mezelf."

Welke gast vond je het leukst tot nu toe?
"Dat kan ik echt niet zeggen, iedereen heeft een interessant verhaal. Ik ga met met mijn opnameapparatuur op bezoek bij allerlei boeiende mensen uit het vak. En die vinden het helemaal niet gek als ik hen vraag naar het meest afschuwelijke item in hun interieur. Het is toch te gek om het met interior designer Gerrit Vos uitgebreid over zijn ouderlijk huis te hebben? Want het bleek dat zijn ouderlijk huis in Eindhoven een van zijn eerste interieurprojecten was, dertig jaar geleden. En dat het huis in die 'oude staat' op het punt verkocht te worden. Ik hou van dat soort verhalen."

Je bent zelf zowel radiomaker als stylist… Is dat geen rare combi?
"Haha, nou bedankt! Misschien is het geen voor de hand liggende combinatie, maar het is precies wie ik ben. Ik heb heel lang bij de omroep gewerkt, was op mijn 17e al aan het werk bij Radio Veronica, heb radioprogramma’s gepresenteerd bij onder meer BNN en was de afgelopen tien jaar manager bij een omroep. Dus ja, ik weet hoe een microfoon werkt. Mijn andere passie, styling en interieur, heb ik in eerste instantie meer als hobby gezien. Ik was als kleine meid al eindeloos bezig met de inrichting van mijn kamer en met de blokken van mijn broertje maakte ik plattegronden voor zijn Playmobil. En ook later moesten de muren van mijn woonkamer wel ieder jaar een ander kleurtje. Twee jaar terug begon het te kriebelen. Ik wilde het stylistendeel wat serieuzer oppakken, om nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten. Ik dacht 'als ik het nu niet doe, gebeurt het nooit'. En dus ben ik een opleiding gaan volgen. Maar goed, ook het radiobloed stroomt waar niet gaan kan. Dus ik ben ook nog in de media actief, met name als coach voor beginnende en gerenommeerde presentatoren. Stijlcast is eigenlijk precies wie ik ben: een mediameisje dat van interieurontwerpen houdt."

Je hebt nu 20 Stijlcasts gemaakt. Wat vind je het leukste eraan?
"Dat zijn naast de mooie gesprekken toch de reacties van de luisteraars. Het is echt niet normaal hoeveel reacties ik krijg! Ik heb dertig jaar programma’s gemaakt voor de landelijke radio en TV, maar daar kreeg ik echt lang niet zoveel reacties als nu. Mijn luisteraars zijn echt super betrokken. Ze komen met tips, met ideeën voor gasten of met vraagsuggesties. Ik heb laatst nog op insta gezet dat het net lijkt of ik er ineens een hele familie bij heb gekregen. Echt heel leuk."

Wat is je doel met Stijlcast?
"Vooralsnog lekker zo doorgaan. Ik heb nog een hele lijst aan mensen die ik wel wil spreken. Ook vragen luisteraars meer te willen weten over nieuwe materialen nu er geen beurzen zijn om je te laten informeren. Dus ik ben nog niet klaar. Verder ben ik in gesprek met enkele mediabedrijven en andere ondernemingen om ook voor hen podcasts te maken. Het is voor bedrijven echt een interessant medium. Je bereikt er geen miljoenenpubliek mee maar mijn luisteraars zijn 100% 'dedicated interior lovers', zij zijn echt geïnteresseerd in de inhoud."

Heb je nog wel tijd om af en toe een muurtje te schilderen?
"Nou, juist! Het grappige is dat ik namelijk in gesprek ben met een verfproducent over een nieuwe podcast. En onderdeel daarvan is dat ik met hun product ook echt aan de slag ga. Stay tuned, zou ik dus zeggen.

Stijlcast - een podcast over styling en interieur is gratis te beluisteren via alle bekende podcastplatforms als Apple Podcast, Spotify en Buzzsprout. Daar kun je ook een gratis abonnement nemen zodat verse afleveringen wekelijks automatisch in je feed verschijnen. De podcast is ook te beluisteren op stijlcast.nl