Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mededirecteur Antwan van Toor lichtelijk bezorgd over de toekomst

"Kwalitatief zijn we als Haros Meubelen heel goed en daar betaal je iets meer voor"

Al bijna 65 jaar produceert Haros Meubelen in Oss zitmeubelen voor woonwinkels, groothandelsbedrijven, hotels en restaurants. Binnen het bedrijf heerst een no-nonsense cultuur. "Kwaliteit en eerlijkheid zijn belangrijke kernwaarden", vertelt directeur Antwan van Toor, die samen met zijn neef Ton van der Wielen de dagelijkse leiding in handen heeft. Het stabiele familiebedrijf heeft al decennialang een vaste groep met klanten (met name uit Nederland) waarmee nauw samengewerkt wordt. Uiteraard melden zich, om de continuïteit van Haros te waarborgen, nog steeds nieuwe klanten, die eveneens kwaliteitsmeubelen willen (verkopen). Toch maakt Antwan, die samen met Ton 67 medewerkers aanstuurt, zich zorgen over de toekomst.

Eerst dit. Antwan van Toor blijkt in vroeger jaren "gruwelijk goed" te kunnen kickboksen. Nog steeds staat hij wekelijks in de ring, zij het op een ander niveau. Zijn vechtersmentaliteit komt goed van pas binnen Haros Meubelen. Niet dat hij links en rechts meppen uitdeelt, want Antwan (voor intimi: Twan) laat zich niet snel uit het veld slaan. Zit het een keer tegen, dan schiet hij niet gelijk in de stress. Toch maakt hij zich lichtelijk zorgen, over recente prijsverhogingen van grondstoffen, over personeelsuitval in de fabriek en over de bestendigheid van zijn bedrijf, omdat het steeds moeilijker wordt om aan vakmensen te komen. "Schrale troost: we zijn niet de enige", relativeert hij de boel.

Bestendigheid
Haros Meubelen zoekt nooit de publiciteit op, staat op geen enkele meubelbeurs. De enige en laatste keer dat er een verhaal over het bedrijf in de media verscheen was in 2008, voor zover bekend. Een artikel in het Reformatorisch Dagblad, over het wel en wee van het zitmeubelenbedrijf. Niet dat Haros niet met de tijd mee gaat, maar opvallend is wel dat het bedrijf dertien jaar later nog altijd zo'n zeventig medewerkers in dienst heeft. Bestendigheid, daar draait het om. Niet ten koste van alles willen groeien. Vorig jaar beleefde het bedrijf een topjaar. "In voorgaande jaren werden vaak een bank besteld en een half jaar later de stoelen. Nu vaak het hele pakket. De orders waren in 2020 vaak veel groter."

Nieuwe modellen
Normaal gesproken worden twee keer per jaar nieuwe modellen gelanceerd, maar door alle drukte kwam het er niet van. Niemand die zich daar verder (te) druk om maakt, want alles wat Haros produceert is maatwerk. Wat de klant wil, wordt uitgevoerd.
Ook huisshows hield Haros niet in 2020. "We doen met de winkeliers mee. Zij dicht, dan wij ook. We maken spullen en leveren ze uit. In de lockdown was onze portefeuille voor 8 a 9 weken gevuld. Nu loopt het nog lekker door, veel beter dan verwacht. Ik vermoed dat het aantal orders de komende periode weer aan zal trekken. Het is een rare tijd. Ik denk dat er nog flinke klappen gaan vallen in met name de horeca."

Geschiedenis
De geschiedenis leert dat de gebroeders Van der Wielen ("mijn opa en zijn broer") in 1960 de meubelzaak van meneer Van Haren uit Oss kochten, waaraan het de bedrijfsnaam 'HarOs' te danken heeft. "Mijn vader en de vader van Ton (neef) namen hem later weer over. Sinds 2001 run ik samen met Ton de zaak. Hij houdt zich vooral met de productie bezig, ik met de verkoop, met klanten, de vertegenwoordigers en zo. Ook houd ik de handel buiten de deur in de gaten. Deze taakverdeling zorgt ervoor dat we goed kunnen samenwerken, doen waarin we goed zijn, energie van krijgen. Ik ga trouwens nooit werken, maar hobbyen. Zo denkt mijn compagnon er ook over. Ik werk als sinds mijn 18e voor Haros, in die tijd reed ik met een vrachtauto naar klanten als Piet Klerkx. Ruim 30 jaar later is dat bedrijf nog steeds een van de betere klanten. Ik hecht aan een stabiele klantenkring, vind het ook fijn om met ze over privédingen te praten, zoals 'hoe gaat het nu met je zoon?'. Dat menselijke, dat waardeer ik wel. Helaas is dat allemaal wat minder in deze tijd."

Luxe zitten
Haros is gespecialiseerd in zitmeubelen, in het luxe zitten. De fabrikant en tegelijk groothandel produceert dagelijks banken, fauteuils, eetkamerstoelen en hockers. Van modern tot romantisch, en van eigentijds tot klassiek. Alle producten worden voorzien van het label HandMade in Holland, want daar is men trots op. Alles wordt ook daadwerkelijk in Oss geproduceerd.
"Alle zit- en rugkussens zijn omkeerbaar en afritsbaar, zodat alle stoffen gereinigd en gewassen kunnen worden. We doen veel maatwerk, zowel als het om de diepte als breedte gaat. Ook is er keuze uit allerlei rugvullingen. We werken alleen met de beste producten, zoals beukenhout met meubelplaten. Karton vind je niet in onze fabriek... Kwalitatief zijn we heel goed en daar betaal je iets meer voor. Pasgetrouwden of jonge stellen die gaan samenwonen zullen niet snel onze meubelen kopen. Maar in principe fabriceren we voor elke doelgroep meubelen."

Stoffeerders
Aan orders geen gebrek, bij Haros. De meubelen gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. "We hebben het druk", geeft Antwan aan. "Maar het punt is: goede stoffeerders vinden. Onder het personeel bevinden zich ook gepensioneerden (met een nulurencontract), die nog gewoon door blijven werken. Daar zijn we heel blij mee. Maar tegelijkertijd maken we ons wel zorgen over hun opvolgers. Er zijn te weinig jongeren die voor dit ambachtelijk werk willen kiezen. We zijn druk bezig om dit probleem intern door zelfopleiding op te lossen."

Meer informatie:
Antwan van Toor
Haros Meubelen
Griekenweg 30
5342 PZ Oss
www.harosmeubelen.com
info@harosmeubelen.com