Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe editie van de iconische MAgriTTA stoel

Gufram tovert een appel uit een bolhoed

Gufram geeft wederom blijk van haar roeping om internationale iconen van het Radical Design te eren met een nieuwe uitgave van MAgriTTA, de sculpturale stoel die in 1970 door de Italiaans-Chileense architect, schilder en ontwerper Sebastiàn Matta (1911-2002) werd ontworpen. Naast de oorspronkelijke versie met groene bekleding, brengt Gufram MAgriTTA nu ook de versies ‘Rouge’ (rood) en ‘Jaune’ (geel) op de markt.

Met MAgriTTa eert Matta de meeste radicale artistieke bewegingen uit de twintigste eeuw, het surrealisme en abstract expressionisme, evenals één van de bekendste vertegenwoordigers hiervan: René Magritte. De groene appel en zwarte bolhoed zijn terugkerende figuratieve elementen die door Matta werden verwerkt tot een origineel zitmeubel, vervaardigd van polyurethaanschuim met een stoffen bekleding. De naam MAgriTTA, opzettelijk gespeld met hoofd- en kleine letters, is een combinatie van de achternamen Matta en Magritte.

De bolhoed dient als frame, terwijl de appel van polyurethaan een comfortabele en zachte zitting vormt. De elastische wollen boucléstof voegt zich perfect rond de ongebruikelijke appelvormige zitting en staat garant voor een optimaal esthetisch resultaat. Naast groen introduceert Gufram ook geel en rood, kleuren waarin appelen van nature voorkomen. Gufram versterkt de kortsluiting tussen realiteit en surrealiteit, natuurlijk en kunstmatig, hetgeen de basis vormde voor de revolutie die Radical Design teweeg heeft gebracht in het meubeldesign.

“Ik houd eigenlijk niet zo van eerbetonen omdat deze een excuus kunnen zijn om je de bekendheid en creativiteit van iemand anders toe te eigenen,” zegt Charley Vezza van het designmerk. “Hiervan was bij Sebastiàn Matta echter geen sprake. Hij eigende zichzelf niets toe omdat hij al bekend was en het hem niet ontbrak aan creatieve intuïtie. In feite is MAgriTTA geen ode aan het werk van Magritte maar een transformatie in een driedimensionaal object. Matta tovert een appel uit een bolhoed als ware het een goocheltruc en verheft hiermee het werk van een geweldig kunstenaar en zet het om in een iconisch design.”

Bron: Gufram

Publicatiedatum: