Innovatieve lichtkoepel gebruikt zonlicht om drinkwater te zuiveren

Wat nu als de zon ons drinkwater zou kunnen zuiveren? En wat als dit mogelijk zou zijn zonder menselijk tussenkomst of stroom en deze voordelige oplossing toepasbaar zou zijn in kustregio’s, waar volop zout water beschikbaar is maar waar de toegang tot schoon drinkwater minimaal is? Het Solar Desalination Skylight van ontwerper Henry Glogau kan het allemaal.  Het doet dienst als kosteloze verlichting voor arme huishoudens en gebruikt zonlicht om drinkwater te ontzilten.

De Solar Desalination Skylight is één van de finalisten van de Lexus Design Award 2021, die dit jaar voor de negende keer zullen worden uitgereikt. De Lexus Design Awards zijn gericht op innovaties die bijdragen aan een betere toekomst voor mens en planeet. Het onderliggende motto is ‘Designing for a Better Tomorrow’. Het awardsprogramma kijkt naar oplossingen die een positieve impact hebben op de maatschappij en mensheid en beloont de nieuwe generatie aankomende ontwerpers voor hun impactvolle ideeën. De Lexus Design Awards geven een kickstart aan de carrières van jonge ontwerpers met exclusieve begeleiding van designgetrouwen zoals Joe Doucet, Mariam Kamara, Sabine Marcelis en Sputniki!, evenals financiering voor prototypes ter waarde van €20.000 per project, en de mogelijkheid om projecten te laten beoordelen door de meest gerenommeerde professionals uit de designwereld tijdens de Grand Prix-finale. De jury van dit jaar bestaat uit Paola Antonelli, Dong Gong, Greg Lynn en Simon Humphries.

Het ontwerp van de Solar Desalination Skylight sluit perfect aan bij de doelstellingen van deze awards. Het ontwerp maakt gebruik van zonlicht en zeewater, die beide kosteloos en ruim beschikbaar zijn, om zowel verlichting als schoon drinkwater te genereren. Het zoutresidu dat overblijft na het zuiveringsproces kan worden gebruikt als energiebron om de lichtbron ’s avonds en ’s nachts van stroom te voorzien. Het ontwerp is voordelig, impactvol en benut de beschikbare natuurlijke bronnen op briljante wijze. Het zeewater wordt via een buis naar de kroonluchterachtige lichtkoepel geleid. Naast de lichtfunctie maakt het ontwerp ook gebruik van zonlicht om het zilte zeewater te zuiveren, dat via een kraan aan de onderzijde van de lichtkoepel kan worden afgetapt. Wanneer het donker is dan dient het zoutresidu als energiebron voor de lamp.

Bron: YankoDesign


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven