Designstudio presenteert Plissé-tafellampen geïnspireerd op kledingontwerpen

De Zweedse designstudio Folkform heeft haar krachten gebundeld met modeontwerper Roland Hjort voor L’ Art Plissé’, een expositie van tafellampen die geïnspireerd zijn op traditionele plooitechnieken die in de mode-industrie worden gebruikt.

De expositie maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Inside Swedish Design die gehouden wordt in het kader van de Stockholm Design Week . De serie werd in oktober al gepresenteerd in Bar Brillo en omvat een aantal getextureerde Plissé-lampen en prints van Hjort.

Folkform gebruikte de plooitechniek voor de hele Plissé-lamp, inclusief de voet, om het kenmerkende geplisseerde effect te bereiken. De lampen zijn vervaardigd van stof en de structuur is van ijzerdraad. Een deel van de stoffen is bedrukt met een allover print van Hjort in collagestijl.

“Voor het ontwerp van deze lampen grepen we terug naar de oude traditie van gevouwen lampenkappen en probeerden hier een eigentijdse interpretatie aan te geven door deze traditionele plooitechniek op nieuwe manieren toe te passen,” legt Chandra Ahlsell, medeoprichtster van Folkform , uit aan Dezeen.

“De samenwerking met Roland maakte het mogelijk om inspiratie te halen uit elkaars vakgebied en materialen en te experimenteren met oude plooitechnieken die voor kledingontwerpen worden gebruikt,” zegt ze.

Het is de eerste keer dat Folkform met textiel werkt voor lampontwerpen. Na uren van papier en stoffen plooien kwamen de Plissé-lampen uiteindelijk tot stand. Naast lampen worden er tijdens de L’Art Plissé expositie ook textielprints van Hjort tentoongesteld. Deze vormen de basis voor veel van de stukken.

Hjort richtte het modemerk Whyred op en naast het leiden van dit gelijknamige label is hij voornamelijk actief als kunstenaar. De expositie omvat ook de Libreria-lamp van Folkform, een ontwerp dat uit 2016 dateert en werd ontworpen voor een boekbinderstentoonstelling in Milaan. Folkform gebruikte de afmetingen van het Libreria-ontwerp om de Plissé-lampen te ontwikkelen, die te koop zijn via Folkform als studio-object te koop zijn. De studio is momenteel in gesprek met lampenfabrikanten om de Plissé-lampen in productie te laten nemen en hoopt de collectie lokaal te kunnen laten vervaardigen.

De lampen zijn genomineerd voor de Swedish Design Award 2021 in de categorie ‘meubelen’.

Folkform werd in 2005 opgericht door Chandra Ahlsell en Anna Holmquist. Eerder werk van de studio omvat onder meer een muurschildering in een zwembad geïnspireerd op de stadsplattegrond van Spånga en boekenkasten die boeken nog beter tot hun recht laten komen.

De Stockholm Design Week vond dit jaar plaats van 8 tot 14 februari. De Stockholm Furniture Fair, die doorgaans gelijktijdig gehouden wordt, werd vanwege de corona-pandemie dit jaar geannuleerd.

Foto’s: Mike Karlsson Lundgren

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven