Nederlandse fabrikant hoogwaardige LED verlichtingsoplossingen

Directeur Peter van Workum van CLS LED BV: "Onze klanten bepalen wat we hier doen"

Prachtige foto's van gerealiseerde projecten sieren de gang van het bedrijf CLS LED in Wijchen. Met veel enthousiasme voert directeur Peter van Workum ons langs een soldeerrobot, geautomatiseerde inpakstraat en magazijn. Met evenveel passie loopt projectmanager Erik Elings mee. Hij is verantwoordelijk voor de interieurbranche, om toekomstgerichte ondernemers de voordelen van hoogwaardige LED verlichting in met name showrooms te doen inzien. "Het levert niet alleen een meetbare toename in de verkoop op, maar ook de kosten op het gebied van energieverbruik en lampenvervanging nemen fors af", weet Erik. 

Directeur Peter van Workum (links) met projectmanager Erik Elings.

CLS LED is een hightech onderneming, waar licht als wetenschap wordt benaderd. Alles doet het bedrijf in eigen beheer. Inmiddels met veel succes. Dat was in de beginjaren wel anders, vertelt Peter, die al sinds 1988 in de verlichtingsbranche werkzaam is en in 2002 met CLS startte. "Tot 2008 importeerden we onze producten uit China, maar dat leek meer op een roulettespel. Je moest maar afwachten wat je kreeg en wanneer. Er waren zoveel onzekerheden, dat we besloten om alles - van ontwerp tot eindproduct - in eigen beheer te gaan doen. Dat was geen moeilijke beslissing, want als ik een avontuur start, dan is opgeven geen optie. Ook al was het verschil groot. Opeens ging het niet meer over dozen die van A naar B moesten, maar om één tiende millimeter ontwerp- en fabricageverschillen. De eerste acht jaar, tot 2016 hebben we continu elke verdiende euro geïnvesteerd, waardoor constant de kosten voor de baten uitliepen. Ik heb wel eens gedacht: had ik al dat geld niet beter op de beurs kunnen beleggen? Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want de laatste vier jaar zit ons bedrijf in een stroomversnelling, mede doordat we wereldwijd exporteren."

Drie markten
CLS LED richt het vizier op drie markten:
1. High-end retail: "Voor ondernemers die het beste van het beste willen zonder dat we extreem duur zijn."
2. Museale verlichting: "De kennis die we daarmee opdoen zetten we in in de interieurbranche."
3. Buitenverlichting: "Dan gaat het met name om de 'aanlichting' van gebouwen."
Het bedrijf biedt aan zo'n 50 personen werkgelegenheid en heeft o.a. een eigen verkoop- en R&D-afdeling, magazijn, lichtlaboratorium enz. "Er wordt bijna niets uitbesteed. Ook de software schrijven we zelf. We steken veel energie in de selectie van lichtbronnen. Voor de meubelbranche gaat het erom dat we die LED bieden die bij het juiste marktsegment past. Onze ontwerpers werken nauw samen met architecten, afnemers en eindgebruikers. Zij bepalen wat we hier doen. Met hun wensen zijn onze vier R&D'ers dagelijks druk bezig. Daardoor leveren we producten die staan voor een kleurweergave op topniveau waarmee niet alleen een warme sfeer in woonwinkels wordt gecreëerd, maar waar de consument de meubels op kleurechte wijze  ziet, zodat er in een latere fase geen vervelende situaties na aankoop ontstaan"

Peter van Workum is sinds 1988 in de verlichtingsbranche werkzaam

Verbaasd
"Veel klanten die voor de eerste keer zaken doen met CLS LED zijn verbaasd", vervolgt Peter. "Omdat ze denken dat China goedkoper is. Maar de componenten zijn overal even duur. Feit is wel dat in Azië arbeidskrachten goedkoper zijn, maar wij kunnen met veel minder mensen veel meer doen. Ook doordat we veel investeren in robotisering. Constant zoeken we processen die onze kostprijs reduceren. Alleen dan krijg je een gelijk speelveld. Dan is het vervolgens aan de klant waar ze voor kiezen; voor een topproduct uit Nederland of voor Chinese makelij." 

Styling
Binnen de interieurbranche vertegenwoordigt projectmanager Erik Elings het bedrijf CLS LED. Volgens hem is er nog een wereld te winnen. "Als je als meubelbedrijf eenmaal bent overgestapt op LED-verlichting, dan wil je qua uitstraling en styling van je producten niet meer anders. Buiten het feit dat je een veel lagere energierekening krijgt. Wat dat betreft zit er nog veel potentie in de woonbranche. Mede omdat de trend steeds meer richting modern gaat, kan LED-verlichting een zeer positieve invloed hebben op de aantrekkelijkheid van een product. Dat komt mede doordat de kleurweergave veel consistenter is; het beeld wat je ziet klopt. Dus de lichtgrijze bank die een klant heeft gekocht ziet er thuis niet anders uit.

Erik Elings is projectmanager Architectual Lighting. Hij zoekt ondernemers in de woonbranche op.

Demonstratie
Desgewenst komt Erik een demonstratie op locatie geven. "Na afloop laten we de lampen achter, zodat de ondernemer kan wennen aan het betere licht. Hij zal zien dat de kleurenechtheid van zijn producten flink gestegen is. Hij hoeft niet meer naar buiten te lopen om de juiste kleur in het daglicht te zien. Naast het feit dat je bedrijf veel minder energie verbruikt", aldus Erik.

"Als je investeert, doe dat dan in goede producten", gaat Peter verder. "Onze R&D-afdeling houdt zich hele dagen bezig met het ontwerpen van armaturen. Dynamische verlichting is helemaal in. Met een appje kun je zelf de lichtkleur bepalen. Dat wordt nog niet veel gebruikt binnen de meubelbranche."

Alle armaturen worden vooraf 24 uur getest. "Je wilt niet hebben dat na een week de verlichting uitvalt op een hoog gebouw in Rusland. Dan wordt het een dure aangelegenheid", vertelt Peter.

Slaapbranche
Zoals het een goed ondernemer betaamt, heeft ook Peter zijn blik op de toekomst gericht. "Ik heb een concept in gedachten dat toepasbaar is in slaapkamershowrooms. Als je als consument een bed uitprobeert, dan schijnt de verlichting zo in je snufferd. Die zou weg moeten, ik heb daar een oplossing voor bedacht; door een sensor dimt het licht automatisch. Dit is nog niet op de markt, als er interesse is vanuit de slaapbranche kunnen we het op gaan starten", roept hij potentiele afnemers op om zich te melden.
CLS LED wil in de nabije toekomst verlichting nog slimmer maken. "Is er in een showroom geen publiek aanwezig, dat het licht dan automatisch dimt naar een bepaald niveau. Op dat gebied is er nog veel winst te behalen."

Interieur- en andere ondernemers worden bij deze uitgenodigd om geheel vrijblijvend een kijkje te komen nemen bij CLS LED. "Iedereen is van harte welkom. We hebben alles in eigen huis", besluiten Peter en Erik.

Eerder verscheen over CLS het artikel Directeur Peter van Workum van Nederlandse fabrikant CLS: "Juiste LED-verlichting zorgt voor besparingen en draagt ook bij aan hogere omzetcijfers", dat hier terug te lezen is.

Meer informatie:
CLS LED BV
Bijsterhuizen 2523
6604 LM Wijchen
T: +31 (0) 26 326 36 76
info@cls-led.com  
www.cls-led.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven