Verlichtingsexpert Shelley bundelt krachten met Fagerhult

Verlichting ‘eerste hulp’ voor Tik Tok-generatie

Verlichtingsexpert Shelley James schrok toen ze zich bewust werd van de impact die de lockdown heeft op kinderen en tieners. Ze heeft daarom haar krachten gebundeld met Fagerhult om de ‘lichtgezondheid’ van de Tik Tok-generatie te verbeteren.

Shelley beschouwt haar nichtjes Halo en Amity als de belangrijkste personen in haar leven. “Zij zijn een enorme inspiratiebron", zegt ze met een lacht.

Afgestudeerd aan de Royal College of Art en internationaal bekend als expert op het verband tussen licht en het menselijk welbevinden, heeft Shelley James een grondige kennis over de manier waarop licht ons welzijn beïnvloedt.


Verlichtingsexpert Shelley James

Met haar vrolijke nichtjes in gedachte, heeft ze zich voorgenomen om de ‘lichtgezondheid’ van tieners te verbeteren.

“Het brein van adolescenten maakt een ongekend proces door en is niet te vergelijken met dat van een volwassene. De verbindingen tussen de verschillende delen van het brein maken een ingrijpende verandering door, die cruciaal is voor het welbevinden en de gezondheid op volwassen leeftijd. In combinatie met de snelle fysieke ontwikkeling maakt dit dat zij een uur slaap meer nodig hebben dan een tienjarige", legt James uit.

Het circadiaan ritme loopt zelfs twee uur achter bij dat van een volwassene, wat inhoudt dat opstaan om 7.00 uur voor een adolescent voelt als opstaan om 5.00 uur. Misschien goed om te weten als je tieners in huis hebt.

Alarmerende situatie
Daglicht en hoogwaardig kunstlicht, in de juiste kleur en hoeveelheid, is dan ook essentieel voor de gezondheid van tieners. James zegt dat de situatie op dit gebied tijdens de lockdown alarmerend is.

Door thuisonderwijs is de dagelijkse routine verstoord geraakt en brengen jongeren hun dagen voor een computerscherm door in hun kamer met de gordijnen dicht. Veel van hen komen bijna niet buiten en zien nauwelijks daglicht.

“Toen de lockdown werd ingesteld, zag ik hoe de jonge mensen om mij heen zich terugtrokken in slecht verlichte kamers of onder een knipperende lamp aan de keukentafel zaten te werken. Ik schrok hoe weinig zij wisten over hun eigen lichaam en wat het effect hiervan was op hun geestelijke gezondheid.”

“De toename van bijziendheid, obesitas, depressies en leerproblemen onder jongeren hebben gemeen dat zij toe te schrijven zijn aan het gebrek aan goede verlichting,” meent James.

“We zien nu al dat kinderen onvoldoende slaap krijgen. Wanneer je biologische klok niet goed werkt, dan liggen problemen als overgewicht, mentale problemen en concentratiestoornissen op de loer.”

Eenvoudige oplossingen
Het goede nieuws is dat deze problemen eenvoudig te voorkomen zouden zijn wanneer tieners , ouders en onderwijzers enige basiskennis over verlichting zouden hebben. Het is echt niet zo moeilijk volgens James.

“Weet je bijvoorbeeld dat je niet altijd aan een bril hoeft omdat je ouders er ook één hadden? Wanneer je genoeg tijd buiten doorbrengt en voldoende daglicht ziet wanneer je opgroeit, dan neemt de kans dat je een bril nodig hebt met 40% af.”

Een ander leuk weetje is dat tieners hun leervermogen met 20% kunnen verhogen door het licht en beeldschermen uit te doen en op tijd te gaan slapen.”

“In 2021 is verlichting anders dan vroeger. De ontwikkelingen op elektronisch vlak hebben eraan bijgedragen dat flikkeringen in kunstlicht verminderd zijn en instelbaar licht opent mogelijkheden tot verschillende lichttonen die ons welzijn verhogen,” zegt James.

Om de voordelen van al deze mogelijkheden te kunnen benutten, dient het  bewustzijn onder tieners, ouders en wetenschappers te worden verhoogd en misschien wel nog belangrijker: er moeten praktische oplossingen worden aandragen die eenvoudig te realiseren zijn.

De geboorte van Luna Golightly
Na de krachten te hebben gebundeld met een aantal toonaangevende onderzoekers en fabrikanten op het gebied van verlichting, introduceerde Shelley James het Luna Project, waarvan Fagerhult de trotse sponsor is.

Haar idee was om tieners rechtstreeks aan te spreken en hen te helpen actie te ondernemen om hun welbevinden en gezondheid te verbeteren. Uiteraard vroeg ze haar favoriete nichtjes om advies.

“Tieners zijn geweldige, levenslustige en intelligente mensen die dit soort informatie snel opnemen. We moeten ons wel realiseren dat we te maken hebben met de Tik Tok-generatie, waarbij traditionele instructiemethoden minder goed aanspreken. Ze willen wel geïnformeerd worden maar niet het idee hebben dat ze ‘onderwezen’ worden,” vervolgt ze.

Op basis van deze kennis zag ‘Luna Golightly and the Fireflies’ het levenslicht. Een serie van vijf korte filmpjes met in de hoofdrol het fictieve tienermeisje Luna Golightly, die uitlegt hoe jonge mensen slim met licht om kunnen gaan om beter te slapen, geen hoofdpijn te krijgen, hun leerprestaties te verbeteren en bijziendheid te voorkomen. De video’s zijn te zien via social media-platforms zoals YouTube en Instagram.

Inspirerende informatie voor alle leeftijdsgroepen
De video’s van Luna Golightly worden aangevuld met interviews en lessen van gerenommeerde internationale onderzoekers en verlichtingsexperts die de feiten achter de filmpjes nader toelichten, waaronder Henrik Clausen, directeur van de Fagerhult Lighting Academy.

“Dit materiaal kan door ouders en leraren worden gebruikt om het onderwerp aan te snijden. De interviews met wetenschappers kunnen worden gebruikt om de verschillende onderwerpen te bespreken en er dieper op in te gaan,” aldus James, die toegeeft dat Luna één van haar meest geliefde projecten is.

“Als volwassenen moeten we deze jonge geesten beschermen en ze groeien heel snel op! Voor iedereen met een passie voor licht en verlichting is dit een no-brainer. Je bent toch in de eerste plaats moeder, vader, oma, opa, oom of tante, of je nu een verlichtingsexpert bent of niet. We moeten goed beseffen voor wie we dit doen.”

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven