Lampenserie Linnut door Oiva Toikka ontworpen voor Magis

Speelse vogels die het huis verlichten

Linnut (Fins voor vogels) is een collectie vogelfiguren van rotatiegegoten polycarbonaat die tot stand kwam dankzij de samenwerking tussen Magis, Iittala en Oiva Toikka en gebaseerd is op de Birds-collectie, de bekende glazen vogels die Oiva Toikka sinds de jaren zeventig voor Iittala ontwerpt.Oiva Toikka is één van de grote namen in het Finse glasontwerp. Zijn fantasievolle, opvallende glasontwerpen wijken af van het strakke Scandinavische design. Oiva Toikka staat wereldwijd bekend om zijn geheel eigen bijdrage aan de Finse glaskunst, waarvan de Birds-collectie voor Iittala het bekendste voorbeeld is. Oiva Toikka is een kunstenaar met een enorm creatief talent, visie en veelzijdigheid. Hij is de ontwerper van grote composities en installaties, die gekenmerkt worden door een impulsieve, grenzeloze verbeeldingskracht en waarbij hij zich weinig lijkt aan te trekken van de esthetische samenhang.

“Tijdens onze zoektocht naar nieuwe materialen voor rotatiegieten stuitten we op polycarbonaat en realiseerden we ons dat er nauwelijks fabrikanten in Italië zijn die deze combinatie gebruiken, mogelijk zelfs geen,” aldus Enrico Perin van Magis. Dit is opmerkelijk gezien de intense kleuren van polycarbonaat- materialen. Polycarbonaat is zo veelzijdig dat transparante lagen over opake lagen kunnen worden gelegd. Door verschillend gekleurde granulaten te gebruiken, kunnen er patronen op het glanzende oppervlak worden aangebracht, die voor ieder object uniek zijn. “Met polycarbonaat kan men effecten creëren die lijken op die van mondgeblazen glas,” zegt Eugenio Perazza, oprichter van Magis. Perazza vervolgt zijn verhaal door te vertellen dat hij al snel bedacht dat deze nieuwe methode om transparant plastic te verwerken het begin van een nieuwe productlijn zou kunnen betekenen. Door het traditionele glas door plastic te vervangen, zou de bestaande collectie glasobjecten nieuw leven ingeblazen kunnen worden. En dan niet zomaar  glasobjecten maar de welbekende Birds van Oiva Toikka voor Iittala.

Linnut is een collectie speelse vogelfiguren die het interieur verlichten. Een vrolijke, poëtische en tegelijk ook innovatieve collectie. Sulo, Siiri, Kirassi en Palturi (de namen van de vogels) zijn verplaatsbare, snoerloze lichtsculpturen. De Linnut-lampen zijn ideaal als nachtlampje voor in de kinderkamer of de hal en zijn ook als ze niet aan staan zeer decoratief.

Bron: Archiproducts


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven