Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Circulaire ‘droomhuizen’ in bos bij Amersfoort

Aan de rand van Amersfoort, grenzend aan het bos Nimmerdor, verrijst dit jaar de volledig in hout gebouwde nieuwbouwwijk: Common Woods. 56 circulaire droomhuizen voor liefhebbers van bijzondere architectuur, met een hart voor natuur en interesse in een community lifestyle. Common Woods heeft de ambitie de duurzaamste wijk van Europa te worden met bijzondere circulair en modulair gebouwde huizen, natuur én -sociaal inclusief: toekomstige bewoners geven de wijk mede vorm op basis van hun eigen wensen. De voorverkoop van de woningen start vandaag. Inschrijven kan via commonwoods.nl.



Nimmerdor -of ‘altijd groen’- is een historisch landgoed uit de 17e eeuw aan de Leusderweg in Amersfoort. De naam beschrijft niet alleen het landschap, maar staat ook symbool voor het leven in Common Woods. Want waar je ook bent in de wijk, je hebt altijd zicht op groen. Projectontwikkelaar Holistic Development laat voor het bouwen van de wijk namelijk zoveel mogelijk bomen staan en legt nieuwe bebossing aan.

Duurzaamste wijk van Europa met copy-paste factor
Common Woods heeft de ambitie de duurzaamste wijk van Europa te worden. Met de modulaire bouw van duurzaam hout en de hoge eisen aan het circulariteitsniveau zet de ontwikkelaar een project neer dat hét voorbeeld van toekomstige bouw is. “We willen dat Common Woods makkelijk te kopiëren is, zodat heel Europa straks kan afkijken hoe je betaalbaar en duurzaam modulair bouwt. Het voordeel van modulair bouwen is dat we besparen op productiekosten, waardoor dit type woning in de toekomst voor iedereen betaalbaar wordt. De ultieme win-win voor mens, maatschappij en natuur.”, zegt Maurits van Hoogevest van Holistic Develpoment. De ontwikkelaar investeert de bespaarde bouwkosten van Common Woods terug in hoogwaardig(e), Scandinavisch geïnspireerde interieurs en buitenruimte(s).



De wijk zelf vormgeven zonder ‘last’ van eigen ontwikkeling

De toekomstige bewoners van Common Woods werken, genieten en bouwen met elkaar aan een bijzondere gemeenschap en een betere toekomst. Dat begint al voor de bouw, via het online community platform, waarop de dialoog tussen de toekomstige bewoners wordt gefaciliteerd. Bewoners beslissen mee op de punten die ze belangrijk vinden, maar hebben niet de rompslomp van ontwikkeling in eigen beheer (b.v. het oprichten van een eigen wooncoöperatie).

Circulaire innovatie: slim energienetwerk en cryptomunten
De energie wekken toekomstige bewoners van de wijk via zonnepanelen op. En de energie die ze niet gebruiken, slaan ze op in batterijen voor later gebruik. Bewoners krijgen een eigen cryptomunt exclusief voor de wijk, waarmee ze toegang krijgen tot de elektrische deelauto’s en -bakfietsen. Die munten kan je verdienen door bijvoorbeeld in de gedeelde kas te werken. De tomaten in die kas worden gevoed via de groenste manier om groenten te verbouwen: uitwerpselen van vissen uit de buurtvijver (aquaponics). Ook de waterbehandeling is zoveel mogelijk circulair. Regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen en afvalwater wordt gezuiverd door een helofytenfilter.



Aandacht voor de natuur: vogelhuizen ín de gevel
De ontwerpers van de modulaire droomhuizen hebben veel aandacht voor de natuur en het leefgemak van mens én dier. Vissen, vogels, insecten, vleermuizen en andere oorspronkelijke bewoners van het gebied krijgen daarom ook de kans een plekje te vinden in de nieuwe wijk. Common Woods investeert bijvoorbeeld in bewoonbare gevels, bijenkorven en insectenhotels voor deze little stakeholders.



Meer informatie en inschrijven
Meer informatie over Common Woods vind je vanaf 3 februari via www.commonwoods.nl. Inschrijven voor een woning kan via: www.commonwoods.nl/inschrijven 

Publicatiedatum: