Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Viering 75-jarig jubileum Graham & Brown

In februari 2021 viert Graham & Brown, de toonaangevende Britse behang- en verfspecialist, haar 75-jarig bestaan. Het bedrijf, dat is opgericht door jeugdvrienden Harold Graham en Henry Brown, wordt sinds 1946 door familie gerund vanuit het hoofdkantoor in Blackburn, Lancashire. Al 75 jaar lang inspireert Graham & Brown mensen om anders over hun muren te denken door voortdurende innovatie, creativiteit en vakmanschap. Vanaf het eerste behang dat werd gemaakt door overtollig metaalpapier te hergebruiken, tot het ontwikkelen van een augmented reality-app waarmee gebruikers kleur en patroon kunnen visualiseren, heeft het bedrijf zich in de afgelopen decennia aangepast en geëvolueerd om te voldoen aan de behoeften van een snel veranderende cultuur.

Om deze mijlpaal te markeren onthult Graham & Brown Through the Decades. Een limited-edition collectie ter ere van ontwerp- en productietijdperk van Graham & Brown. Alle opbrengsten van deze collectie zullen worden gedoneerd aan een goed doel, ter ondersteuning van de belofte van Graham & Brown om in 2021 totaal £ 75.000 in te zamelen voor goede doelen. In Nederland is gekozen voor 'Stichting Het Vergeten Kind'.

Zoals bij elk behang in de uitgebreide Graham & Brown collectie, wordt elk ontwerp weerspiegeld door een precies op elkaar afgestemde verfkleur en drie bijpassende tinten voor een harmonieuze oplossing voor de volledige ruimte.

Een nostalgische reis terug in de tijd, Through the Decades weerspiegelt de veranderende relatie met het huis en de rol die behang heeft gespeeld om dit de afgelopen tachtig jaar vooruit te helpen. Het eerste deel van de collectie, de jaren 40, 50, 60 en 70, worden nu onthuld. De jaren 80, 90, 00, 10 en 20 worden later dit jaar gelanceerd.

1940  |  Parsonage Bloom
Parsonage Bloom viert de vrijheid van een land dat een decennium lang werd gedomineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de komst van vrede ook tekorten met zich meebracht, maakte het een einde aan de stroomuitval en nachten doorgebracht in schuilkelders. Mensen in heel Groot-Brittannië waren vastbesloten om er het beste van te maken door tijd door te brengen op het platteland en de huizen op te fleuren waarin ze tijdens zes jaar oorlog in hadden gewoond.

 
Na het opzetten van een drukmachine in een in onbruik geraakte munitiefabriek in 1946, ontdekte Graham & Brown al snel dat de naoorlogse vraag naar decoratief papier boven alle verwachtingen lag. Het succes van deze periode stuwde het nieuwe bedrijf vooruit, waardoor ze meer personeel konden aannemen, nieuwe machines konden kopen en het bedrijf konden laten groeien tot een volledige behangproductie. Terwijl Graham & Brown groeide, groeide ook het gemeenschapsgevoel. Er waren kerstfeesten en jaarlijkse uitstapjes naar het Lake District, waar de werknemers elk een briefje van tien shilling kregen toen ze uit de bus stapten om koffie te kopen in de pub in Carnforth. Er waren toespraken en boottochten en maaltijden in een feesttent.

Ter herdenking van deze fundamentele jaren presenteert Parsonage Bloom een ​​charmant bloemmotief met de bekende natuurlijke motieven die horen bij Britse landelijke tuinen. Delicate rozen ontvouwen zich over een gestructureerde canvas achtergrond terwijl de wilde bloemen van Gaura en Campion eronder bloeien. Het elegante kleurenpalet verwijst naar interieurs uit de jaren 40, met pasteldetails die een eigentijdse touch toevoegen aan een vintage-stijl ontwerp.

1950  |  Coronation Craze
De jaren vijftig waren een cruciaal decennium voor Graham & Brown. Henry Brown leidde het bedrijf door een periode die voor Groot-Brittannië werd gekenmerkt door een recessie en hogere materiële lasten, nadat hij in 1951 Harold Graham aan een longontsteking had verloren. Als aanvulling op de behangproductie begon Graham & Brown met de productie van kerstdecoraties die al snel de aandacht trok van de winkelketen Woolworths. Het bedrijf gaf Graham & Brown later de opdracht om streamers en presentatiedocumenten te produceren om de kroning van koningin Elizabeth in 1953 te vieren. De kroningscollectie was populair in het hele land en Henry Brown vierde een succesvol tiende jaar in het bedrijfsleven.



Coronation Craze weerspiegelt de stijl van het midden van de eeuw uit deze periode, een esthetiek die nog steeds heerst in het interieurlandschap van vandaag. Afgeronde geometrieën leiden het opvallende druppelvormige ontwerp, met de kleuren oranje, mosterd en groenblauw tegen een helderwitte achtergrond. Het strakke en gedefinieerde behang is ideaal te combineren met hergebruikte items en antiek geïnspireerde materialen, warme houten meubels en vereenvoudigde accessoires.

1960  |  Flower Power
De jaren zestig luidden een nieuwe generatie in bij Graham & Brown, waarbij Harold's zoon Roger en Henry's zoon David zich bij het bedrijf voegden. Beiden waren in de fabriek en patroonkamer al een bekend gezicht sinds ze jonge jongens waren, met korte broeken en klompen. Roger Graham en David Brown hielden later toezicht op een enorme uitbreiding van de productiefaciliteiten van Graham & Brown en de introductie van nieuwe technologieën die een revolutie teweegbrachten in een productieproces dat grotendeels ongewijzigd bleef gedurende een halve eeuw.



Het is deze geest van verandering, vooruitgang en transformatie die men associeert met de jaren zestig. De flowerpower-symbolen van de tegencultuurbeweging drongen snel door in de reguliere cultuur en vormden visueel een decennium. Met een illustratieve stijl die knipoogt naar de avant-garde iconen van die tijd, Heinz Edelmann en Peter Max, presenteert het levendige Flower Power behang van Graham & Brown een chique en levendig bloemendessin. Het behang barst van gelukzalige tinten en combineert retro-tinten warm oranje, oker en roze. Een aanvulling op het ontwerp uit de jaren 60 is Moon Cottage, samen met de bijbehorende tinten Beach, Bellini en Vampire.

1970  |  Bohemian Dream
Na een aanzienlijke uitbreiding in Blackburn eind jaren zestig, begon Graham & Brown verder weg te kijken en breidden zij uit naar andere locaties in het Verenigd Koninkrijk. De zaken waren booming en het bedrijf groeide. In de jaren zeventig produceerde Graham & Brown miljoenen rollen behang per jaar en produceerde ze grotere en meer diverse collecties dan ooit. Opgericht als een van de grootste onafhankelijke behangfabrikanten in Groot-Brittannië welke zich begon te verdiepen in de Europese exportmarkt, introduceerde het bedrijf nieuwe systemen en technologieën van over de hele wereld.



In navolging van de uitgebalanceerde en abstracte vormen van de jaren 70, presenteert het Bohemian Dream-behang van Graham & Brown een zacht geometrisch patroon op een neutrale achtergrond. Het ontwerp is een eerbetoon aan de schaduw van het decennium – ombre oranje met een heldere groenblauw en grijze omtrek. De zachte, relaxte uitstraling van interieurs uit de jaren '70 is ideaal voor wie ruimte in zijn huis wil vrijmaken om te ontsnappen en na te denken; combineer Bohemian Dream met comfortabele materialen om thuis welzijn te creëren.

Meer informatie:
Graham & Brown
www.grohambrown.com 

Publicatiedatum: