Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
25 nieuwe vestigingen openden de deuren

'2020 was een topjaar voor keukenzaken'

Uit een actuele analyse van de omzetontwikkeling en de ontwikkeling van het aantal keukenzaken in Nederland blijkt dat het afgelopen jaar een topjaar was voor keukenzaken. Zowel de omzet als het aantal bedrijven nam flink toe. Dat meldt Marktdata.nl. 

Ook bij STEEL Benelux, dat custom made keukenapparatuur van de Italiaanse fabrikant verkoopt, merken ze een toenemende vraag.

Keukenzaken staan bij de Kamers van Koophandel geregistreerd onder de SBI-code 47525 - winkels in keukens. Deze klasse omvat winkels in keukens en keukenkasten, eventueel in combinatie met de verkoop van inbouwapparatuur, de verkoop van badkamers en/of het plaatsen van keukens. Het CBS registreert de maandelijkse omzetontwikkeling in de detailhandel. Keukenzaken vallen daarbij in de categorie 'winkels in doe-het-zelfartikelen'. Deze categorie omvat naast keukenzaken een grote groep andere detaillisten, die allen onder subcategorieën staan geregistreerd van de SBI-code 4752, zoals bijvoorbeeld bouwmarkten en tegelspeciaalzaken. Er is geen reden te veronderstellen dat de bedrijven binnen dit cluster sterke verschillen zouden hebben in de omzetontwikkeling.

Omzetontwikkeling 2020
Het CBS heeft cijfers tot en met november 2020 over de omzetontwikkeling in de detailhandel. Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van de index van de omzetwaarde, koopzondag gecorrigeerd (2015=100). Jaarlijks zien we dat doe-het-zelfzaken en dus ook keukenzaken een piek van de omzetontwikkeling hebben in het voorjaar en in iets mindere mate in het najaar. In de loop der jaren zien we dat de index van de omzetontwikkeling van keukenzaken steeds verder boven het gemiddelde van de gehele detailhandel uitkomt. Het jaar 2019 zag er al fraai uit, maar het afgelopen jaar 2020 was echt een topjaar.


Index ontwikkeling omzetwaarde, koopzondag gecorrigeerd (2015=100). **) t/m november

 

De maandelijkse omzetontwikkeling in het jaar 2020 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Sinds de coronacrisis fluctueert het maandelijkse omzetgroei percentage van winkels in doe-het-zelfartikelen tussen de 15 en 30 procent. De omzetgroei van de gehele retail schommelde tussen de 5 en 10 procent, waarbij alleen april een daling van één procent noteerde. Sinds de eerste intelligente lockdown is de consument massaal in en om het eigen huis gaan opruimen en klussen. In de zomermaanden leek dat af te zwakken, maar in het najaar schoot de omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen weer omhoog. Vooralsnog lijken de gevolgen van de corona crisis een positief effect te hebben op de woondetailhandel. Men brengt meer tijd thuis door en de bespaarde budgetten op het gebied van vakanties en horecabestedingen worden voor een belangrijk deel besteed aan producten voor in en om het huis.

Aantal keukenzaken toegenomen
Dat het goed gaat in de keukenbranche is ook terug te zien in de ontwikkeling van het aantal bedrijven. In het eerste kwartaal van 2021 stonden er 695 bedrijven ingeschreven als hoofd- of zelfstandige keukenzaak, tegenover 670 in het eerste kwartaal van 2019. Een groei van 25 bedrijven dus. Dus lijkt niet zo veel, maar een bedrijf heeft, zeker in de keukenbranche, vaak meerdere vestigingen. Het CBS heeft hier geen actuele cijfers over, maar in het Handelsregister staan begin januari 2020 zo’n 100 extra economisch actieve vestigingen geregistreerd.

Wil je meer weten over de keukendetailhandel? Bekijk dan het Marketingrapport Keukenzaken 2020.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl  
www.marktdata.nl  

Publicatiedatum: